12.12.2010

MABRUQ!...KAHWIN + KOYONG (mOde: GEMBIRA)

Entri pendek lagi. Saya rasa mode malas saya dalam menaip ni makin teruk...aish~....Rasa nak hentam ini, nak hentam itu. Tapi, tangan ni betul-betul malas. Tak apa, kita teruskan dengan entri pendek (Kan dah nampak malasnya tu...sabar ajalah ;p)

KAHWIN
Ok, cuti-cuti sekolah ni, macam biasa, undangan perkahwinan. Feuwww~....Banyak... Tapi, anak kawan 'parent'. Kawan sendiri?...Haha, mungkin belum masanya kot baya-baya geng nak kahwin..ahhaaa, ALASAN ;p...Banyaknya majlis kahwin cuti-cuti ni...;p...Tahniah wt anak2 orang yg bru kawen tu ;p...Dalam banyak-banyak undangan, tertarik dengan satu undangan. Yelah, undangan rakan sekolah masa kecil. Tidak rapat, tapi rasa teruja sangat nak pergi 'coz' satu-satunya undangan sahabat 1987 ;p...

Tahniah buat member lama (skolah rendah) - Azmah Noor =)...Moga kekal bahagia dunia akhirat hendaknya...Barakallah!...



KOYONG
Pernah dengar?...Jika tidak silap, membawa erti kata: Siput (bahasa Sarawak).
Entri campur pasal haiwan. Eh, pasal makanan ;p....Ouh, saya sangat suka makan ini~....Sekarang, dah kurang minat tapi masih kategOri 'jatuh hati' kalau ada orang pelawa makan ;p...


Pernah makan ini?..Bukan spesies siput sedut yang biasa kita makan. Rasanya, sedap!...Kalau di masak lauk lemak macam dalam gambar ni, memang cara!...Kuah lemak tu 'will be very nice!'...(untuk orang yang tak suka lauk lemak seperti saya ;p ). Mungkin cara makannya agak leceh, tapi itu istimewanya ia!...Perlukan, pin untuk makan ;p


Sebelum makan ;P

Selepas makan ;p


Ok, cukup di sini Entri Tahniah dan Entri Makan. Daaaa ;p



Nota mata palsu:
1) Sori ye azmah ;p..last minute punya hadiah...heee ;p
2) 5 Cemerlang, Practicum Hayat 1H03, EM UM bila nak rasa nasi minyak?...haha^^..xda sOrang pun pecah tradisi ni!!!!
3) Hooo ^^...bergasak antara satu sama lain siapa nak pecah tradisi ;p..Tunggu n lihat ;p...Kinda teruja okeyh~~
4) Lupa nk amek gmbr ngn Azmah~...Aish...terkubur lagi hajat nak buat album 'ambil berkat'...Ahhaaa~..Maybe, next time!...sO, gambar ehsan saja la yOO^^
5) Teringat pula pelancong omputih: How nice you can eat rOck!....Ahhaaaa....Siput itu memang macam batu. Tapi, kami makan isinya sahaja!...Heee~
6) Ouh, selain siput, ada terselit 'gewang di situ'...Ala, yang besar-besar tuuuu...Itu kami panggil la..Tak taula tempat lain =)
7) Saya gadis kampung yang tak reti pakai kain batik. Makan saja reti. Apa nak jadi?



12.07.2010

BARANG HANTARAN TUNANG (terima kasih, kawan ;p )


Woooo.....last update: Birthday Ayoi~...aigOoo....lme nye xjenguk blOg sayaaaaaaaa ni.....^^....aish....~......windu,..windu...aiiiii...alasan lapuk: busy ckit ngn kerenah dan cabaran harian ;p..ahhaaaa...

Haha...tapi, macam xda pOint juga mO update....Ok, want update sOmething...jangan gelak kalau ada yang tengok gambar2 ni....hehe...;p

Banyak gila barang x tersusun~...So, pack them all!...Yeah~...akhirnya....

Edisi Gempak Starz~....Fevret Angah~....Ini baru yg dia punya stOk....saya punya stOk pula, opkos Utopia =)...Tapi, suma sudah kasi bungkus masuk kOtak2,simpan!...haha^^...Utopia since sekolah till habis universiti..Pastu, stOp~...dah xminat ^^...Simpan berkOtak2...aish, nasib dh bungkus~~



Ruang buku yang dah pack simpan tempat lain ;p...Tinggal buku2 yang btul2 nk guna jeee =)..Kasi ruang kosong sikit^^...Menyemak je~



Kotak hadiah tOo much ^^...Letak yg suka je...Hehe, maaf kotak2 laen..kamu terpaksa saya sumbat di tempat lain...



Haish~...barang yang masih tak tau nak letak mana...CD2!!!!!....Kena bli bekas ni...Forgot~...But, sweet kan bekas ni...Tq!.....ahhaaa, tip tOp...pasti hargai!



Sementelah ahli kelab dah kurang, boleh letak barang dengan jayanya ^^...Yoo...Built a new one tempat, bekas and letak barang2 perhiasan diri...



Yoo^^...Barang x tersusun yOoo...lantak p~...asal dah organize mane yang ni, mana yang tu~..Hehe..



Hu~...bilik ni banyak gila teddy bear adiah~...Ini pun yg biasa main...hehe, yg laen yg tOo small, masuk kOtak,simpan...ahhaa, bukan kami adik beradik pOmpuan xhrgai^^...tak tau nak letak mana dah~...Al-maklum bukn org kaya^^..Ruang bilik x besar mana ;p...



Put it kat atas...sebab, chOmell n bersih suci gitu ;p...



VersiOn black bOx kami ;p...Chomell x???...Dalam tu, suma ada khazanah cHomell ^^




Key chain^^...Penggemar gitu ;p...Masih ada key chain yang xsusun, simpan dalam laci lemari...hehe^^...



Barang cOntengan ^^...Haha, menjadi pengguna tegar barang2 ini sekarang ;p...Untuk tenangkan fikiran =)



Ini pula, barang2 craft Angah~...Angah sangat suka wt crafting^^...Barang2 craft dia yg laen xjumpa ;p...dalam almari dia gamaknya ^^..



Ini pula, minat Abby~...pergh, penggila brg hiasan mcm ni...Sama macam Angah, tapi ini Abby punya~...Angah pnya, dia bawak p Melaka~...haha..Masih ada lagi yg Abby punya, tapi xberani usik, letak dalam kOtak saja lah ye^^..(ouh, Abby juga penggemar Novel..tpi, nOvel nya telah d simpan rapi..sO, xjadi masalah dalam mengemas^^)



Last but not least...Aish, ini minat Angah lagi...penggemar jam!!!!!!....gila banyak jam dia ni~...yg ni suma, dia dah xminat dah~...haha...I dOnt like jam!..(berbeza sebentar ;p)


Nota mata palsu:
1) Memang xda pOint nak update kan?...
2) Oittt, bukan tunang ;p...klise lebih~...ahhaaa...
3) Pada kawan2 yang ada kasi gift, rasa teringin benar nak letak d setiap sudut hadiah yang kalian berikan ;p..Mahu saja rasa hargai..tapi, x ckup space la ^^......xle nak hias lebih2..Kang barang yg ni lebih, barang yg tu kurang..;p
4) Tema bilik: Hijau, hitam, cream/brown..sO, banyak benda berasaskan warna2 ni..Jangan sakit mata ;p..Hijau itu menenangkan tau!
5) Gembira dah pack barang2....terlalu banyak yang x organize oOOo ^^...Masih ada yang x organize, kena tunggu anak dara lagi 2 orang balik tuk discuss!!..
6) Frame2, beg2, kaca2, n sO on...later tggu mereka~.....
7) Dek Girl nye barang rahsia ;p..xnk publish kata nya~ ;p
8) Hu....saya rindu blog ni!!!!!...Sungguh!~...

11.11.2010

DEDIKASI KHAS: SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN!

Selamat ulang tahun kelahiran sahabat...Tiada lagi gurau senda, tangis tawa yang mampu dikongsi bersama. Maaf, andai leka waktu membunuh segalanya. Teringat blog adik seorang ni , ambil ayatnya sahaja : Memory will Never Fade..


Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami
Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan
Sedih rasanya hati ini bila mngenangkan
Kau sahabatku kau teman sejati

Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti
Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami
Memori indah kita bersama terus bersemadi
Kau sahabatku kau teman sejati

Sudah ditakdirkan kau pergi dulu
Di saat kau masih diperlukan
Tuhan lebih menyayangi dirimu
Ku pasrah diatas kehendak yang Esa

Ya Allah,tempatkannya di tempat yang mulia
Tempat yang kau janjikan nikmat untuk hamba Mu
Sahabatku akan ku teruskan perjuangan ini
Walau ku tahu kau tiada di sisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu
Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan
Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau
Bagai semalam kau bersama kami

Moga amanlah dan bahagia dikau di sana
Setangkai doa juga Fatehah terus kukirimkan
Moga di sana kau bersama para solehin
Kau sahabatku kau teman sejati


Aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya
Yang kini hadir diantara kita
Namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu
Yang slama ini temani hidupku

Maafkan aku
Menduakan cintamu
Berat rasa hatiku
Tinggalkan dirinya
Dan demi waktu
Yang bergulir disampingmu
Maafkanlah diriku
Sepenuh hatimu
Seandainya bila kubisa memilih

Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya
Mungkin semua takkan seperti ini

Dirimu dan dirinya kini ada dihatiku
Membawa aku dalam kehancuran


Janganlah berpaling dari takdir
Burungpun harus terbang mengepakkan sayapnya
Daun-daun keringpun harus gugur tinggalkan ranting
Malampun harus datang tepat menggantikan siang
Lekat dengan kepatuhan, sarat dengan ketundukkaan

Dapatkan buahnya…
Tiada susah payah, tiada bencana, penuh kepasrahan
Berjalanlah bersama yang memperjalankan
Hadirkan ketulusan sepenuh kelapangan dada

Nota mata palsu:
1) Redha akan segalanya.
2) Maaf andai waktu terus berputar, hati ini berpaling dari kasih. Maaf. Tak mampu untuk tunaikan segalanya. Terima kasih untuk segalanya. Int tak mampu tuk balas. Bukan int. Sarat hati masih cuba ingin tunaikan, terlalu besar harapan kamu. Tapi, hati ini perlu patuh pada redhaNya..perlu patuh pada segala-galanya..
3) Memory will never fade. Hadirmu, sungguh bermakna. Membuat diri bertambah sedar.
4) Tahniah buat adik kamu...InsyaAllah, segalanya akan berubah. Masih ada harapan kamu yang telah dimakbulkan.
5) Maaf, lama benar tak jengah blog n sahabat2 lain..maaf ye?..
6) Maaf juga kalau kalian tak faham pasal entri ni.
7) Doakan int ;p...Int nk exam =)...Moga2 d permudahkan segalanya..

11.05.2010

RESEPI : SAMBAL GORENG JAWA ~ sedap

Gambar ihsan En. Google ;p

Entri resepi sebentar =)....Saya sangat kepingin mO makan 'sambal goreng jawa'...tak tau nape, rasa nak sangat.....kalah orang ngidam...hihi...keluarga ni bukan jawa....jadi, boleh kata x masak masakan jawa...tapi, bolehlah makan...salu dapat 'sambal goreng jawa' ni 'time' raya je...ish, macam ngidam la plak...jiran-jiran ramai jawa, so dapat merasa la gak makanan jawa ni..tapi, time nak-nak raya jelakan...

atas inisiatif sendiri, saya cari juga resepi 'sambal goreng jawa' ni...sungguh!...nak makan!...hehe...teringat pula keluarga angkat jawa d banting, selangor =)...ok, teruskan dengan resepi....sape2 rasa ni, perghhh...sedap..bukan angkat bakul...tapi, resepi ni memang sedap....kalah jiran-jiran saya buat tau~...(hehe, maap jiran ;p)....resepi ni saya cedok dari mana, memang x ingat cOZ banyak sangat 'blogwalking' nye =)...kalah orang jawa buat ;p...hehe=)...jOm try!....'sambal goreng jawa sedap' ! =)...best2 =)


Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng (tauhu xda =(...so, saya lebihkan tauhu kering jela)
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar
2 biji lada merah n hijau - dihiris ( saya tak letak)
1/2 cawan isi udang ( udang xda...sO, saya letak ikan bilis...aci x?...)
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan pekat
garam n gula secukup rasa n jika perlu


Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

Serius!...Sedap!...kalah orang jawa buat tau =)



Nota mata palsu:
1) Masa nak buat ni, riso sangat x abes cOZ saya dah masak lauk pauk lain ngan sayur2...
2) Dah buat, sangat x 'worried' =)...Licin tau!...try la =)...cuba2 =)
3) hmmm...macam2 resepi lagi ni nak buat..geram ngan masak!...pheuwww~

10.31.2010

TOKEY DEMAM DAN SAKIT TEKAK ~KAFFARAH DOSA



Sehari demam tanpa ada suara, pergh...memang heaven =)...Sehari je tu!..Itu adalah sebagai 'kaffarah dosa'...InsyaAllah...

Hari Sabtu - Gembira je!...Tapi, nak dijadikan cerita, kami berkumpul adik beradik berbual-bual kisah silam. Ceritakan kembali bagaimana mama dan abah mendidik kami. Yang tidak dialami adik2 kami sekarang. Berbeza rasanya cara didikan dulu dan sekarang. Masa berbual-bual tu, aku jamah '3 biji kuih manis (kuih kering)'..3 aje ok?...Ok, aku akui aku memang tak boleh makan-makanan yang terlalu manis. Kesannya, tekak sakit. Sangat perit okeyh?...Di akui oleh kawan-kawan aku, aku memang tak boleh makan manis. Tak tau napa jadi gitu..

Malam tu, tekak rasa sakit sikit saja. Mengadu pada adik, yang tekak sakit. Sempat dia berseloroh, 'Ini kalau xkena pada caranya Along, mesti boleh demam'...~Jangan minta la dik~

Malam tu tidur, beberapa kali terjaga. Ok, betul, tekak rasa sakit yang amat sangat. Pergi dapur, cari ubat. Aku 'taram' je ubat yang aku jumpa. Mula-mula makan ubat 'selesema dan batuk'. TIdur, terjaga lagi. Aku 'bahan' plak ubat batuk. Ok, lega. Bangun tidur, ngadu pada mama kurang sihat. Makan 2 biji 'Ponstan' ..Sekejap je aku bangun, pastu aku tidur balik. Mungkin kesan ubat yang 'merepek2 ikut suka aku je taram'. Aku tidur lama. Sampai ke petang. Mama yang masak and handle sumanya. Terjaga sekejap2, tapi 'kepala berat'..Tekak x usah cakap. Petang, mama belikan ubat. Makan, ok sikit. Hari yang lapar. Hanya makan bubur. Adik2 kuat menyakat, 'Tokey xble gelak tu..Ni yang best ni'.~Sabar jela..Rasa bahagia. Tak tipu, dikerumuni adik-adik dan mama. Walau mereka menyakat aku, aku tau mereka bimbang. Jarang sekali aku demam. Jarang sekali aku rebah dan terbaring begitu.

Teringat pula, bila kita berdepan dengan musibah sakit, itu adalah tanda Allah ingat kita. Bukan tanda kemurkaan @ kebencian, tapi itu adalah sebahagian drpd kasih sayang Allah. Moga dengan 'sakit yang sekejap ini', akan lebih mengingatkan aku akan dosa, kekurangan @ kealpaan aku pada Dia. Muhasabah diri sekejap. AigOoo~...

“Sesungguhnya seorang yang beriman ketika ditimpa musibah sakit, kemudian Allah menyembuhkannya, maka itu adalah kaffarah (penghapus) bagi dosa-dosa yang dia lakukan sebelumnya, sekali gus menjadi peringatan berharga untuk menghadapi masa akan datang.” (Hadis riwayat Abu Dawud)

InsyaAllah.

Nota mata palsu :
1) Demam itu indah!...Kadang2, aku suka!...Sebab, kalau aku demam, insan2 yang aku sayang pasti ada disisi!~ Terngiang-ngiang lagi, usapan manja si ibu.
2) Mama dan abah kata, sape suh ngumpat mama ngan abah lagi?...Kan dah kena..(adOi, mungkin juga bah...Tak sayang mulut betul)
3) Aku dh baik demam. Tokey dah baek demam, siap korang!...haha..~Cuma, kepala sedikit berat.Adoi)
4) Belajar erti kesabaran dengan berlapang dada dan terbuka. Alhamdulillah.

10.25.2010

LAKONAN~

Entri ini bukan entri kegilaan. Tapi sekadar meminati lakonannya. Wah, betul..Saya adalah peminat pelakon Adi Putra ni. Tak dalah gila sangat minatnya. Tapi, suka tengok style cakap dan lakonan yang mamat ni bawa. Kalah Rizal Jaafar (no.2 cOZ of 'attitude'). Kalah Rosyam Nor. Kalah Fahrin. Kalah Mustapa Kamal. Kalah Ery Putra (ah, ni jauh kalahnya..Sangat xminat..Minta maaf ye Ery ;p)

Teringat kata mama : Tak payahlah dOk minat2 kat artis ni. Bukan boleh bawa ke mana. Banyak yang negatif dari positif...Bla bla bla (Perkataan 'sensored' telah d ucapkan. Tak baik untuk diluahkan di sini. Cukup sekadar perbualan mak dan anak =) )

Haha...untuk lakonan, saya memang suka Adi Putra! =)...Entri ini bukan entri 'mengagungkan'..Entri ini sempena watak yang di bawa oleh Adi Putra dalam Siri Drama Chinta (di tayangkan di TV3 pada setiap petang..jom, rehat2 santai dengan keluarga)





Adi Putra

Name: Mohamad Hadi Putera Bin Halim
Nickname: Putra
Date of birth: 26 February 1981
Siblings: Youngest of 3 siblings
Height: 174 cm
Weight: 72kg
TV Biograhies: Haryati2, Kelahiran Yang Teristimewa,Dakapan Senja,Kasih Relaku Pujuk, Mya Zara,Aku Cinta Padamu
Education: Diploma Kejuruteraan Penerbangan(Institut Pendidikan Teknikal Singapura)
Favourite colour: Orange
Hobbies: Singing, scuba diving, travelling and thinking
Favourite Actor/Actress: Johnny Depp and Hritik Roshan, Kuswadinata, Rosyam Nor

10.24.2010

15 BANGUNAN PALING PELIK DI DUNIA


TAK TIPU...
Jatuh cinta..
Saya nak pergi sana!
*saya x mahu edit gambar..=)..sebab cOpy paste sahaja*
besOr pun besOr la =)




The Crooked House (Sopot, Poland)



Forest Spiral - Hundertwasser Building (Darmstadt, Germany)



The Torre Galatea Figueres (Spain)



Ferdinand Cheval Palace a.k.a Ideal Palace (France)



The Basket Building (Ohio, United States)



Kansas City Public Library (Missouri, United States)



Wonderworks (Orlando, Florida, United States)




Habitat 67 (Montreal, Canada)




Cubic Houses (Rotterdam, Netherlands)




Hang Nga Guesthou se a.k.a Crazy House (Vietnam)




The Ufo House (Sanjhih, Taiwan)




Nakagin Capsule Tower (Tokyo, Japan)



Erwin Wurm: House Attack (Viena, Austria)



Wooden Gagster House (Archangelsk, Russia)



Ripley's Building (Ontario, Canada)

10.22.2010

DEDIKASI KHAS: CIK IDAH ( IBU, KAU RATU HATIKU.. KAU WANITA PENGGONCANG DUNIA...)

Taip. Padam. Taip. Padam. Macam-macam cerita sebenarnya nak dicerita. Dari A hinggalah C..Tapi, macam 'mati kutu' tak tahu nak mula dari mana. Ikut situasi mungkin boleh buat cerita ini lebih tersusun.

TIOMAN ISLAND
Aku habiskan masa 4 hari 3 malam di Tioman. Menjenguk atok dan nekda. Ambil peluang juga untuk cuci mata. Pak cik aku ada pelancong masa tu. Jadi, satu 'advantage' untuk aku kiranya. Meriah sikit chalet kat situ. Dengan ragam dan lagak pelancong.

Ketepikan cerita pelancong. Ketepikan juga aktiviti-aktiviti menarik sepanjang di sana. Yang mahu dicerita tentang kait 'agama' . Beruntung rasanya. Duduk di celah-celah manusia yang bercuti sakan. Faham-faham sajalah pelancong. Yang macam ini, yang macam itu. Memang macam-macam. Tapi, Alhamdulillah, lega rasanya. Dapat 'tazkirah' dari atOk dan juga pak cik. Satu malam yang dingin. Bergurukan dua tok guru, satu anak murid. Mungkin sukar untuk fahami 'total'. Tapi, 'tangkap' itu ada. Fahaman itu masuk. InsyaAllah. Agak lega. Sebab, dalam sehari kalau tak di motivasi, jiwa rasa tak tenang. Kacau.

Malam lain. Usai sudah makan malam hari akhir di Tioman, lepak-lepak dengan Nekda sambil menonton TV. Santai. Berbual-bual pelbagai isu. Tapi, isu malam itu lebih menjurus tentang 'penyakit' dan 'kematian'. Terasa macam satu isu menarik untuk dibincangkan.


MERSING, JOHOR
Tidak. Situasi sebenarnya masih di Pulau Tioman Pahang. Ketika berbual-bual dengan Nekda, telefon bimbitku berdering. Ah, siapa pula ni. Getus hati. Kacau saja. Lihat pada paparan skrin, rumah yang teleon. Angkat. Terdengar suara wanita sayup seakan-akan baru saja menangis. Itu suara mama.

Mama : Along..
Iqa : Ah sudah, napa pulak ni (getus hati)...Ya ma...esok alOng balik. boat pagi esok.
Mama : Bukan tu..Cik Zali dah meninggal.
Iqa : Cik Zali?...Cik Zali mana ma?..(sedikit terkejut)
Mama : (terdiam, agak lama)..Cik Zali yang salu hantar adik2 sekolah..
Iqa : (pening, siapa?)..Yang salu tinggal kereta kat abah tu ke ma?
Mama : Bukan (sebak)..Cik Zali Cik Idah
Iqa : (bertambah pening...pak long Zali ke?..apa kaitan ngan Cik Dah pak Besar lak..getus hati, tapi di tanya juga...)..Pak long Zali ke ma?.
Mama : Bukan!...Cik Zali bos angah...Laki Cik Idah..
Iqa : (serius terkejut)..Innalillah hi wa inna ilaihi ra'jiun.. Ia ke ma?..Nape tiba2?
Mama : bla bla bla...

Itu situasi di Mersing. Berita mengejutkan. Jiran. Memang sangat mengejutkan. Ajal maut, jodoh pertemuan, itu rahsia Allah. Ingat mati. Baca ini pula : Malaikat Maut Memerhati Wajah Manusia 70 Kali Sehari.

PERSOALANNYA
Apa yang mahu kau timbulkan di sini sebenarnya?..aku nak cerita semua kalau boleh. Tapi aku ringkaskan ikut situasi. Seperti biasa, setiap hari, pasti luangkan sedikit masa untuk membaca. Ya, pasal ibu ini aku sudah baca suatu masa dulu. Seakan peringatan apabila ia kaitkan semula. Kalau kalian mahu baca, kalian boleh pergi sini : 8 Pembohongan Ibu kepadaku!

Hari ini. 22/10/10. Cik Idah datang rumah. Iqa, Cik Idah nak minta tolong topup 3 nombor ni..Terdiam aku..Topup dah habis. Lama juga aku tak masukkan duit. Bila orang datang, aku cakap topup habis. Tapi, yang datang ni Cik Idah. Lantas, aku ambil nombor-nombor tu. Baik Cik Idah, jap gi Iqa masukkan. Dalam hati, mana nak topup ni?...RM10 bole on9 lagi. Lagi 2 no ni nak RM5 setiap satu (mesti nombor anak-anaknya)..Mana nak top up on9 RM5?...Dan2, aku capai tudung, sweater..start enjin kereta..Pergi kedai topup. Sungguh aku tak sampai hati..

Mama ajak Cik Idah masuk rumah. Cik Idah kata, tak apalah. Aku ada kerja lagi ni. Salunya, Cik Idah pasti akan usik adik aku. Muka dia selalu tersenyum. Orangnya kelakar. Tapi ni, lain benar reaksinya. Aku tau dia sedih. Sebak. Tapi, tak nak tunjukkan.

Petang sedikit. Mama kata, esok Cik Idah buat tahlil. Minta mama buat makanan. Mama kata, kita sedekahkan saja. Aku tidak kisah. 'On saja'..Mama kata, Isnin ni temankan Cik Idah uruskan KWSP boleh?...Aku ia kan saja..Tak ada apa ma, kalau Cik Idah nak minta tolong apa2, ma suruh je Along. InsyaAllah, along bawa. Aku sebak. Serius dalam hati aku sebak. Sian ibu itu...Ibu yang baru saja bergelar 'ibu tunggal'..

Macam mana hari-hari yang bakal dilalui ibu itu?...Bukan itu sahaja yang aku fikirkan. Dari segala genap sudut aku fikirkan. Tapi, tak perlu diceritakan di sini. Cuma, aku terfikir, macam mana ibu itu hendak lalui semua itu?..Sangat kasihan. Tapi, aku teringat pula pada kata-kata ini ;

IBU,
KAU RATU HATIKU..
KAU WANITA PENGGONCANG DUNIA...


nota mata palsu ;
1) Lama benar tidak menaip.
2) Gambar di Tioman, mungkin untuk entri lain. Entri promote! =)
2) Moga Cik Idah kuat
3) Al-Fatihah buat arwah
4) Selalu sangat dengar akan kematian. Sungguh, aku takut.
5) Ibu, engkau sangat tabah, Moga terus kuat dan tabah!
6) Sekarang ni, kecoh dengan isu Islamic Fashion Festival dan juga 100 Storey Mega Tower. Geram.