11.11.2010

DEDIKASI KHAS: SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN!

Selamat ulang tahun kelahiran sahabat...Tiada lagi gurau senda, tangis tawa yang mampu dikongsi bersama. Maaf, andai leka waktu membunuh segalanya. Teringat blog adik seorang ni , ambil ayatnya sahaja : Memory will Never Fade..


Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami
Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan
Sedih rasanya hati ini bila mngenangkan
Kau sahabatku kau teman sejati

Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti
Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami
Memori indah kita bersama terus bersemadi
Kau sahabatku kau teman sejati

Sudah ditakdirkan kau pergi dulu
Di saat kau masih diperlukan
Tuhan lebih menyayangi dirimu
Ku pasrah diatas kehendak yang Esa

Ya Allah,tempatkannya di tempat yang mulia
Tempat yang kau janjikan nikmat untuk hamba Mu
Sahabatku akan ku teruskan perjuangan ini
Walau ku tahu kau tiada di sisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu
Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan
Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau
Bagai semalam kau bersama kami

Moga amanlah dan bahagia dikau di sana
Setangkai doa juga Fatehah terus kukirimkan
Moga di sana kau bersama para solehin
Kau sahabatku kau teman sejati


Aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya
Yang kini hadir diantara kita
Namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu
Yang slama ini temani hidupku

Maafkan aku
Menduakan cintamu
Berat rasa hatiku
Tinggalkan dirinya
Dan demi waktu
Yang bergulir disampingmu
Maafkanlah diriku
Sepenuh hatimu
Seandainya bila kubisa memilih

Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya
Mungkin semua takkan seperti ini

Dirimu dan dirinya kini ada dihatiku
Membawa aku dalam kehancuran


Janganlah berpaling dari takdir
Burungpun harus terbang mengepakkan sayapnya
Daun-daun keringpun harus gugur tinggalkan ranting
Malampun harus datang tepat menggantikan siang
Lekat dengan kepatuhan, sarat dengan ketundukkaan

Dapatkan buahnya…
Tiada susah payah, tiada bencana, penuh kepasrahan
Berjalanlah bersama yang memperjalankan
Hadirkan ketulusan sepenuh kelapangan dada

Nota mata palsu:
1) Redha akan segalanya.
2) Maaf andai waktu terus berputar, hati ini berpaling dari kasih. Maaf. Tak mampu untuk tunaikan segalanya. Terima kasih untuk segalanya. Int tak mampu tuk balas. Bukan int. Sarat hati masih cuba ingin tunaikan, terlalu besar harapan kamu. Tapi, hati ini perlu patuh pada redhaNya..perlu patuh pada segala-galanya..
3) Memory will never fade. Hadirmu, sungguh bermakna. Membuat diri bertambah sedar.
4) Tahniah buat adik kamu...InsyaAllah, segalanya akan berubah. Masih ada harapan kamu yang telah dimakbulkan.
5) Maaf, lama benar tak jengah blog n sahabat2 lain..maaf ye?..
6) Maaf juga kalau kalian tak faham pasal entri ni.
7) Doakan int ;p...Int nk exam =)...Moga2 d permudahkan segalanya..

11.05.2010

RESEPI : SAMBAL GORENG JAWA ~ sedap

Gambar ihsan En. Google ;p

Entri resepi sebentar =)....Saya sangat kepingin mO makan 'sambal goreng jawa'...tak tau nape, rasa nak sangat.....kalah orang ngidam...hihi...keluarga ni bukan jawa....jadi, boleh kata x masak masakan jawa...tapi, bolehlah makan...salu dapat 'sambal goreng jawa' ni 'time' raya je...ish, macam ngidam la plak...jiran-jiran ramai jawa, so dapat merasa la gak makanan jawa ni..tapi, time nak-nak raya jelakan...

atas inisiatif sendiri, saya cari juga resepi 'sambal goreng jawa' ni...sungguh!...nak makan!...hehe...teringat pula keluarga angkat jawa d banting, selangor =)...ok, teruskan dengan resepi....sape2 rasa ni, perghhh...sedap..bukan angkat bakul...tapi, resepi ni memang sedap....kalah jiran-jiran saya buat tau~...(hehe, maap jiran ;p)....resepi ni saya cedok dari mana, memang x ingat cOZ banyak sangat 'blogwalking' nye =)...kalah orang jawa buat ;p...hehe=)...jOm try!....'sambal goreng jawa sedap' ! =)...best2 =)


Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng (tauhu xda =(...so, saya lebihkan tauhu kering jela)
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar
2 biji lada merah n hijau - dihiris ( saya tak letak)
1/2 cawan isi udang ( udang xda...sO, saya letak ikan bilis...aci x?...)
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan pekat
garam n gula secukup rasa n jika perlu


Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

Serius!...Sedap!...kalah orang jawa buat tau =)



Nota mata palsu:
1) Masa nak buat ni, riso sangat x abes cOZ saya dah masak lauk pauk lain ngan sayur2...
2) Dah buat, sangat x 'worried' =)...Licin tau!...try la =)...cuba2 =)
3) hmmm...macam2 resepi lagi ni nak buat..geram ngan masak!...pheuwww~