11.05.2010

RESEPI : SAMBAL GORENG JAWA ~ sedap

Gambar ihsan En. Google ;p

Entri resepi sebentar =)....Saya sangat kepingin mO makan 'sambal goreng jawa'...tak tau nape, rasa nak sangat.....kalah orang ngidam...hihi...keluarga ni bukan jawa....jadi, boleh kata x masak masakan jawa...tapi, bolehlah makan...salu dapat 'sambal goreng jawa' ni 'time' raya je...ish, macam ngidam la plak...jiran-jiran ramai jawa, so dapat merasa la gak makanan jawa ni..tapi, time nak-nak raya jelakan...

atas inisiatif sendiri, saya cari juga resepi 'sambal goreng jawa' ni...sungguh!...nak makan!...hehe...teringat pula keluarga angkat jawa d banting, selangor =)...ok, teruskan dengan resepi....sape2 rasa ni, perghhh...sedap..bukan angkat bakul...tapi, resepi ni memang sedap....kalah jiran-jiran saya buat tau~...(hehe, maap jiran ;p)....resepi ni saya cedok dari mana, memang x ingat cOZ banyak sangat 'blogwalking' nye =)...kalah orang jawa buat ;p...hehe=)...jOm try!....'sambal goreng jawa sedap' ! =)...best2 =)


Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng (tauhu xda =(...so, saya lebihkan tauhu kering jela)
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar
2 biji lada merah n hijau - dihiris ( saya tak letak)
1/2 cawan isi udang ( udang xda...sO, saya letak ikan bilis...aci x?...)
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan pekat
garam n gula secukup rasa n jika perlu


Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

Serius!...Sedap!...kalah orang jawa buat tau =)



Nota mata palsu:
1) Masa nak buat ni, riso sangat x abes cOZ saya dah masak lauk pauk lain ngan sayur2...
2) Dah buat, sangat x 'worried' =)...Licin tau!...try la =)...cuba2 =)
3) hmmm...macam2 resepi lagi ni nak buat..geram ngan masak!...pheuwww~

12 comments:

waveX said...

Sedapnya..nak jugak!!

Recent Post.. Giveaway 4 Bday oleh chiLl Out...!! & chiLleD...!! (Masam Manis Kehidupan)

amira said...

woahhh.. sodap ni,,nnt boleh la try

caliph shuriken said...

msak utk sy bole x?
hukk...

T.P. said...

ehe,sodap~

Pencacai Alim said...

camne rasanye..

Along Tapa said...

ko telah menjangkitkan penyakit ngidam ko tu kat aku...aku tak kira..ko kena masakkan aku gak...haha

Gorengbaek - Adakah korang masih remaja??

Hangit habis dah - Fakta tentang kentut

jeBateja said...

sedap ke tak.....kalau sedap nak tumpang 2 kaki ni...ahakz

Pencacai Alim said...

bile nk ada citer baru?

akmafaizal said...

cam sedap je..nnt nk trylaaa

Anonymous said...

sedap... penah mkn msa bulan puasa ritu.. hehhehe... bt pahat mmg byk mskn jawa... lg2 bln puasa...

intan shafiqah said...

wave: bule2...meh, dtg mersing raya kOrban ni =)

amira: try2...jgn x try...bgi int sedap ;p

caliph: haha...lapar ke?...bule2, sediakan bhn, bereh~

t.p: ehe, try la =)

takeshi: xtau la tekak kmu...^^...tpi, int suka =)

intan shafiqah said...

along: haha....kO ngidam pelik sgt la kan...risO plak ak dgr...haha, meh trun mersing, ak masak ;p

jabateja: sedap2..ahhhaaa...bukn dh dua kaki ke melangkah ke teratak int ni...ehhhe...

takeshi: aigOooo...sOwi2...hehe...sibuk sikit la ;p

kak akma: sila try!...sedap ;p

anon: sedap kan?...sgl rasa ada...auww~