6.28.2010

ILUSI: 24 EPISOD ~episOd hari ni sgt menyentuh hati =(


Ilusi ~ Permainan nyawa dalam bayangan mata...

tajuk menarik! ...rasa nya xpernah pun teruja utk ulas cerita or drama rancangan kt TV ni...tapi, terpaku sekejap menOntOn cerita ni...nmpk menarik..well, memang menarik....kalian kena tOnton!....mempunyai 24 episOd keseluruhannya, n insyaAllah, akn d tOnton smpai abes...but well, i guess dh dapat tangkap dah apa ending nya n sape watak antagOnisnya..2 yg jadi mcm x best plak...tpi, whO knOws kan?...tetibe, ap yg int fikir, salah belaka?...ke lOngkang cara nya...haha, mungkin?...

hmmm....jap, masuk hal tepi sekejap...entri ni, d keluarkan...sebab sedih!...damn, my brO usik int!>...sO sad!...tengOk episOd petang tadi, ia seakan2 pernah berlaku pada int...1 tahun lbih yg lalu!>..memg pernah pun!....d saat wktu gmbira, tetibe dpt khbr berita buruk=(...d saat melihat sekujur wajah kaku, seakan x mahu menjengah wajah itu..seakan x mahu utk mengatakan dan mengiakan bahawa dia dah x da...d pujuk utk duduk d tepi ibunya...bila datang dekat, terpaksa utk akui, ya Allah, dia memang dah x da d dunia ni...yg d kafan dengan kain putih itu, memang dia...dia dh kembali ke pangkuan Maha Suci Esa ...

mulai saat tu, terpaksa akur dengan apa yg d lihat mata...mata ni x menipu...sekujur tubuh dengan wajah suci dan tenang, d kafankan...d saat merelakan ia pergi ke tanah perkuburan, hanya Allah saja tahu hati ni...d saat melihat dia d kuburkan, hanya Allah saja tahu perasaan ini..d saat tanah d kambuskan, hanya Allah sja tahu perasaan ini...d saat pergi 7 langkah dari kubur tu, hanya Allah saja tahu perasaan ini...gejOlak ati memikirkan dia yg akn menghadap Ilahi....yg akn menjadi tulang temulang d mamah tanah dan haiwan d dalam tanah..d saat memikirkan dia yg akn d sOal...yg xdapat mkn, minum xdapat berkata2...Ya Allah, suma sekali terfikir d benak fikiran...

int dh hilang dia sbgai sahabat, rakan, teman, kawan, dan segala2 nya...dah setahun lebih pun,, tpi int still rase, bru semalam int berbicara dengan dia...baru semalam int dengar dia nasihat, bergurau dengan int...seakan2 baru semalam dia berjanji dengan int...Ya Allah, int halalkan segala janji dia pada int...int halalkan segala2 nya utk dia..int xsempat pun utk minta maaf pada dia...beberapa ari sebelum dia meninggal, dia penah kata pada int, dia berhutang pada int segala2 nya, n int sikit pun xda silap pada dia...Int halalkan segala2 nya tuk kmu...int mintak maaf klO selama ni, int byk berahsia dgn kmu...int byk endah x endah dgn kmu...int byk acuh x acuh dgn kmu...int byk xlayan kmu...int minta maaf...



lagu tema crita ilusi ni, lagu aiman....~cinta terakhir...damn, lagu ni memg int minat...lagu yg int dengar b4 tidur...lagu ni, sedikit sebanyak, naikkan semula semangat int...ya, segalanya...ketentuan Tuhan...Alhamdulliah...lagu yg amt bermakna...

ok, int bgi sinOpsis cite ni...mne tau, yg xpenah tgk...teringin plak nk tgk kan?...best, jOm la jOin ngn int tgk cite ni=)....


Ilusi mengisahkan seorang gadis bernama Lyza (Diana Rafar) yang mampu meramal masa depan. Lyza dan Shahril (Ryzal Jafar) berkawan rapat dan saling mempunyai telepati yang mampu membaca fikiran sesama sendiri. Shahril mengambil keputusan untuk melamar dan berkahwin dengan Lyza setelah didorong rakannya, Rizal (Ashraf Muslim). Sebelum pernikahan Lyza dan Shahril, Lyza mendapat bayangan bahawa sesuatu akan berlaku pada Shahril apabila melihat jam tangan yang dipakai oleh Rizal.

Ramalan Lyza tepat apabila Shahril terlibat dalam sebuah kemalangan jalan raya dan meninggal dunia. Lyza mula berubah sikap dengan menjadi murung dan selalu mendapat bayangan apabila menyentuh baju2 milik Shahril. Rizal yang juga kawan baik Lyza dan Shahril selalu memberi semangat dan sokongan terhadap Lyza. Kebaikan Ryzal disenangi oleh ayah Lyza, Hameed dan datuknya, Mansor. Selepas Lyza berkahwin dengan Rizal, tanpa disedari dia kini berdepan dengan ancaman.

Dengan kuasa telepatinya, akhirnya Lyza dapat merungkai penyebab kemalangan bakal suaminya, Shahril yang telah dirancang.

6.23.2010

VOTE UNTUK INT PLEASE?...PLEASE (。❤‿❤。) (✿ ♥‿♥) (。♥‿♥。) (~o❤‿❤)

Jom vOte for me!...
nk pOtrait=)...
bOle la eh?...=)
vOte2 =)...

klO nk jOin pun bOle, jOin secara sihat=)...
tpi, vOte la int=)..
nk pOtrait=)
nk pOtrait =)
bOle la=)
nk pOtrait=)


nk jOin?
nk vOte?
ni lmn nya=)




a href="http://imesra.com" target="_blank">

link utk int:



6.22.2010

Giveaway: Baby & Me Giveaway

Another Giveaway berasaskan luckydraw=)....
Jom, jOin!...tgk kite brtuah x=)...
Mne tau rezekikan=)


Giveaway Bermula: 14 Jun 2010
Giveaway Tamat :14 Julai 2010 (11:59pm)

Giveaway ni adalah dalam bentuk 'lucky draw'.


Syarat-syaratnya :

1) Letakkan badge ini di 'side bar' blog anda
2) Tinggalkan komen di entry ini beserta
Nama (nick) :
Blog URL:
E-mail:


Syarat-syarat Optional (tak wajib)
(kalau tak buat pun, masih layak untuk join giveaway ni)


1) Jadi 'follower' blog ini dengan 'Sambung Rakan Google - extra 1 pusingan cabutan akan diberikan, takde paksaan ya, kalau suka blog ni, sila la follow :)
2) Jadi follower twitter (unlisted_one) - extra 1 pusingan cabutan akan diberikan, ni pun takde paksaan.
Contoh :
Diha join giveaway ini dengan
1) Buat syarat wajib
2) Jadi follower blog ini
3) Jadi follower twitter
Nama Diha layak untuk sertai cabutan wajib (yang disertai semua peserta), 1 cabutan khas untuk follower blog dan 1 cabutan khas untuk follower twitter.


Tapi, pastikan 'inform' di bahagian komen maklumat berikut



Nama (nick) :
Blog URL:
E-mail:
Nick anda Follower Blog :
Nick anda Follower Twitter:


Haha...rase dh setel suma ni...Wokey..Jom ke umah tuan tanah! =)

Giveaway: Lovelygift Giveaway Contest

Eh, kite join cOntest lgi ni! =).....teringin gk nk pkai Tudung Dezahra ni...xda dalam sTok int ni..mne tau, pas menang ni, try2 masyuk, huh..tgggu la i prOmote x hengat tempat=)...(oh, ayt cm ade berbaur bOdek plak...eh, x2...eklas ni=)...ekeke)

Ok, blOgger2 sekalian, jOm suppOrt Lovely Giveaway Contest ni! =)...pasni, owner blog shOp ni, jualan hangat punya=)....d dOakan=)...amin=)...

ok, syarat yg simple dan mudah=)....ok, int rase, int dh ikut=)....mudh2n, lucky! =)

Syarat2 =)...Oh, ni link utk mudahkan kmu2 yg bace entri ni, Lovelygift

syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:

1.) mesti mempunyai blog.
2.) anda diwajibkan menjadi follower lovelygift sepanjang tempoh giveaway berlansung.
3.)buat 1 entry bertajuk 'Lovelygift Giveaway Contest' dan sila tinggalkan link di bahagian komen atau shout box.
4.) copy paste banner lovelygift & letak pada side bar blog anda.

Giveaway: NisaChoc Giveaway


Ok, sangat gile dan teruja apabila melihat chOc!>....*craving chOc right nOw la pulak*

Ok, nk jOin dgn berkObar2 nye!...

Jom, ikut steps dia dulu...bru leh join dOk~ =)


4 Easy Steps:
1) be NisaChoc follower.
oh, my dear!..sudah jadi fOllowers kmu!...pasni, nk gOdam abes chOc kmu....best2!...


2) Post about this Giveaway on your blog and and link this post.
baek!...int akn laksanakan dgn jaya nye...entri simple telah d laksanakan...n akn d link kan ke pOst anda! =)
gile la klO sape xnmpk ni, xnk jOin...chOc dia gile wt kite craves!!!!>..dush3333...
ok, ni link utk giveaway ni...



3) Add link http://nisachoc.blogspot.com on your blog list.
baek! =)
shOppahOlic=)....****erk, salah eja..abaikan***


4) Leave your URL link and comment on this post.
baek!...int akn terjah kmu dear! =)

Gift:
Love Box - Praline Chocolate with filling ( 8 cavities)


The winner will determine by lucky draw.

Contest Mata Menawan

Jom, mode: Join cOntest=)...

1stly, kite ikut syarat dia dulu=)

1. wajib menjadi follower blogfatencumyl.blogspot.com
wOkey my dear, already jadi ur followers!! =)...hOwt kan lagi blOg kmu=)

2. pastikan gambar anda seorang sahaja (kalau ada gambar orang lain tak bole)
wOkey my dear, yg ni pun dgn rela ati i, i fOllow rules nya=)...ni, gmbr int sOrang je=)

3. pastikan 1 gambar je taw..
nOnonO =)....1 gmbr je kan?....lalalala, okey...1 gmbr je int letak=)...1! =)...cuba kira balek, 1 =)

4. pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (nama pun contest mata menawan kan)
hehe...1 gmbr ni, memg nmpk mate int...ouh, xtipu..nmpk mate saye yg bOlat mcm ikan buntal tu=)...haha, rabak mata..~haha..arap maap, tuan mate ni x pndai mekap mate...sO, mate ini adalah tulen tnpa mekap..ekeke..

5. letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :)
wOkey, sila check di side bar int=)

6. sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati.
entri yg simple=)...baek!...

7.contest ini berakhir pada 31 julai 2010.
baek, 31Julai 2010!....haha, jOm2...kite pakat jOin cOntest ni=)...

8. selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan ni.serta link referral anda :)
baek, sebentar lgi int terjah!

Contest Mata Menawan by Nur Fatin Fatihah



Simple entri...

(maaf, resOlusi gmbr adlh rendah memandangkan int hny guna camera phOne cap chOkia...hehe...)

Entri ni d jOin ats dasar, int terpikat dengan mata si owner ni!...haha, okey...wahai owner, int adalah supplier lens=)..jgn ank tirikan int ok=)...walaupun adiah bukan keutamaan cOz int adalah supplier, tapi int nk jOin gk!!! =)...int suka lens=)...xsalah kan jOin?...dh nme pun cOntest=)...mata menawan lagi..opss, part ni xle bla...jgn muntah bile tgk gmbr int=)...hehe, mate xmenawan=)...tpi, mane la tau d mate owner cOntest ni, mate int menawan kan=)...waka waka (mOde: masih WC)

So, trima lah penyertaan ni...jgn 'bias'...hehe, please2 ?..=)

Ok, int nak tag sape ye....hmmm....nk tag custOmer, xda plak blOg custOmer ni...hehe...ok2, might b ade sOrg...

Ok, int nk tag;

(haha...wahai adek, maaf..sis terjah blOg kmu! =)...

2) Cik Syu kite yg bru balek dri china=)


Ok, setel =)
Jom, meriahkan blog Cik Fatin kite ni=)

NOTA CINTA =)

Sedang2 'menelaah' artikel2 iluvislam, int jumpa satu cerpen yg int kira agk menarik utk d kongsikan dgn kalian...Cerpen yg 'simple'...ya, int rase mOstly pernah alami situasi mcm ni...jtuh cinta=)..tpi, xsedar ap yg kita wt tu, mengundang pada dOsa...mcm int juga la...penah 'terhantuk' dalam situasi tu...elak, Alhamdulillah, berjaya tepis...tetibe, jadi balek..elak, jadi balek...n cOntinue balek...dh nme memg x d izinkan, akhirnya, maut yg memisahkan...bru fhm!...ambek kO, berdarah2 fahamnya!...hmmm, xpela....suma 2, pengajaran wt diri...mOga dri lbih istiQamah utk ke depan ni..susah, memg susah..tpi, akn d cuba...rasa beruntung dpt kenali insan seperti tu...walau seketika cuma bersahabat, ia begitu indah...sahabat yg sgt memahami!,,,,Thnx God!...krn kurniakan dia dlm idup int!...mOga tautan ukhwah kami kekal ke akhrat...insyaAllah, sahabat sejati..Ok, kite layan cerpen ni=)...


=============================================================================


"Hari ni, saya menang pertandingan pidato di sekolah. Esok, saya ada lagi pertandingan bahas. Lusa pula, ada persidangan di UIA. Awak jaga diri sementara saya takde ye? Bukan saya tak nak mesej, tapi saya sibuk. Jangan tinggal solat."

Hafiz membaca mesej itu dengan perasaan berbunga. Wardah, gadis yang memang disayanginya dari dulu lagi. Wardah, bagi Hafiz memang sesuai dengan namanya. Wardah memang sekuntum mawar nan indah. Harum mewangi. Sukar didekati dan indah di hati.

Namun Hafiz tidak pernah bertemu Wardah. Sekadar mendengar suaranya yang lunak dan bisa menggugat hati. Bukan dia tidak berkeinginan untuk bertemu, namun tempat tinggal mereka sangat jauh. Mereka berkenalan melalui seorang kawan pada dua tahun lepas.

Wardah tersenyum. Selama 2 tahun perkenalan mereka, Hafiz menjadi permata hatinya. Wardah memang seorang wanita solehah. Namun perkenalannya dengan Hafiz menjadi titik tolak perubahannya. Dia lupa makna zina hati yang dia laungkan pada tazkirah di sekolah. Dia lupa pesan ustazah agar jangan bercinta pada usia muda, tambahan lagi untuknya yang masih bersekolah. Apatah lagi dia akan menduduki peperiksaan besar SPM pada tahun itu.

“Wa, aku tengok kau dah lain. Kau dah pandai layan lelaki kan? Aku tahu kau sukakan Hafiz tapi ingatlah Wa, cinta sejati hanya pada Allah,” Ujar Fiza, sahabat Wardah pada suatu hari.

“Fiza, aku kan masih solat? Lagipun kami berpesan-pesan ke arah kebaikan. Seperti yang dianjurkan Islam,” Balas Wardah, agak teruji.

“Aku rasa kau dah salah konsep, Wa. Dah habis ke perempuan kat sekolah ni? Ramai lagi aku tengok yang tudung ‘pakai buka’, berkepit dengan jantan sana sini, kau tak nak berpesan-pesan ke arah kebaikan untuk tu ke Wa? La taqrabuzzina, janganlah kau mendekati zina. Wa!”

“Aku harap kau janganlah masuk campur. Soal zina, tak perlu kau ingatkan aku. Aku dah cukup faham maksud itu. Kami tak pernah bertemu. Macam mana kami berzina?”

“Kau dulu pernah beri tazkirah soal zina hati. Takkan lupa? Bila hati saling mengingati, aku tengok kau dah lalai! Lagipun, Allah larang kita mendekati zina, bukan melakukan zina. Kau belum terlewat untuk bertaubat. Lupakanlah Wa, apa tak cukupkah Allah sebagai kekasih kau? Dia yang menemani kau siang malam, Yang Maha Mendengar setiap luahan hati?”

Wardah terdiam. Namun baginya ungkapan Fiza hanya mencurah air ke daun keladi. Dia ingin Hafiz menjadi miliknya!

Hafiz menikmati makan malamnya dengan lahap. Hari ini kepenatan menjeratnya kerana terlalu sibuk dengan tugas kepimpinan di sekolahnya. Namun, Hafiz bersyukur diberi peluang sebegitu. Dia tidak mengeluh dengan tugasan seperti itu. Baginya, segala-galanya adalah tanggungjawab yang diamanahkan. Dan tugasnya adalah sebagai pelaksana.

Mungkin hari-hari Hafiz tidak seindah ini jika Wardah tidak menemani hidupnya. Walaupun Hafiz menyedari hakikat bahawa mereka menghampiri zina, Hafiz sentiasa terpukau dengan janji manis Wardah bahawa mereka hanya berkawan. Namun perasaannya sukar ditepis sama sekali. Dia manusia biasa yang tidak mampu menafikan perasaan cinta yang mula bertunas dalam hati.

Telefon ghafiz bedering.

Pantas Hafiz menggapai telefon bimbit di meja. Panggilan dari Wardah

“Hafiz?”

“Ya, saya,”

“Awak sayang saya?”

“Emm, kenapa awak tanya?”

“Saya tanya sebab nak awak jawab,”

“Wardah, awak perempuan terbaik yang saya kenal. Tak mungkin tiada perasaan cinta saya terhadap awak,”

“Awak cintakan saya?”

“Ya, saya cintakan awak,”

Dan malam itu menjadi saksi antara dua jiwa itu. Sesungguhnya begitulah syaitan merasuki kita, secara terang-terangan ia bukanlah cinta yang hina, namun menjebakkan dua insan itu ke alam yang melalaikan.

“Aku nampak semalam kau keluar dengan Ina?” soal Hafiz curiga. Perbuatan sahabatnya, Aiman, menggugat ketenangan dan kewibawaannya sebagai seorang sahabat karib.

“Jadi?” Aiman seolah-olah mencabar Hafiz.

“Aku tak suka. Perkara tu Allah larang,”

“Hafiz, Hafiz! Mentahnya pemikiran kau. Macam mana pula soal hubungan kau dengan Wardah? Kau ingat aku tak tahu? Habis, yang kau bercinta dengan dia tu? Ada Allah suruh?”

“Aiman, kami bercinta cara Islam. Sekurang-kurangnya lebih baik daripada engkau!”

“Ahh, bercinta secara Islam. Kenapa ramai yang kabur dengan persoalan itu? Bukankah itu tipu daya syaitan. Walaupun aku dengan Ina, aku dan dia tidak hipokrit macam kau! Ketua pengawas apa kau ni? Sebelum kau kata baju orang lain kotor, tengok baju sendiri, itu nasihat aku!” kata Aiman berang sambil berlalu pergi.

Hafiz tertunduk di situ, di sebuah taman berhampiran rumahnya. Dia menundukkan kepalanya. Perlahan-lahan, dia berjalan pulang. Dalam perjalanannya, dia bermuhasabah. Ya Allah, dosakah aku? Aku marah apabila sahabatku menghampiri zina namun aku juga begitu! Aku ke surau namun aku juga menghampiri lembah syaitan. Manusia apakah aku?

Malam itu Hafiz bertahajud. Bermunasabah dan merenungi segala dosa-dosanya. Bagaimana suara Wardah yang mencairkan hatinya, dan bagaimana dia asyik melayari alam percintaan dengan Wardah. Dia senang begitu, bermunajat sendirian dan mengadu pada Allah. Biasanya pada malam-malam begitu masanya dihabiskan dengan menelefon Wardah hingga lewat pagi. Namun malam itu dia selesa menutup telefonnya dan menyerah pada Allah. Malam itu juga dia harus membuat keputusan.

“Eeesh! Mana Hafiz ni! Biasanya dia telefon aku, ni, mesej pun takde! Telefon pulak off! Dia ada perempuan lain ke?” rungut wardah sendirian. Hatinya gelisah. Walaupun jam menunjukkan pukul empat pagi, namun dia setia menunggu Hafiz. Dia mahu tunjukkan pada Hafiz bahawa dia gadis yang sabar, mungkin, Hafiz mempunyai urusan yang perlu diselesaikan.

Tiba-tiba telefonnya berbunyi. Dia menerima mesej daripada Hafiz.

“Wa, jangan tipu saya lagi! Cukup sampai di sini hubungan kita!”

Wardah terkesima. Dia buntu, apa yang Hafiz maksudkan? Perlahan-lahan, dia membalas mesej itu.

“Apa maksud awak? Awak tak sayang saya?”

“Sudahlah Wa. Pergilah dari hidup saya. Saya tak perlukan perempuan macam awak lagi!”

Wardah mula menitiskan air mata apabila mesejnya tidak dibalas. Dia beberapa kali menelefon Hafiz tetapi tidak berjawab. Kali ini dia pasti, Hafiz akan meninggalkannya tanpa sebab!

3 bulan berlalu dengan perit. Wardah sedaya upaya melupakan Hafiz. Setiap hari Wardah memeriksa peti emelnya sejak Hafiz memadam telefonnya. Hafiz pasti akan meninggalkan sesuatu! Hafiz bukan sejahat lelaki lain. Wardah tahu itu semua.

Hinggalah pada suatu hari, Wardah memperoleh berita yang dinanti-nantikan. Terketar-ketar jarinya tatkala membuka emel yang bertajuk ‘Nota Cinta’ itu…

Subject:

Nota Cinta

From:

“Hafiz Haikal”

To:

wardah@yahoo.com


Assalamualaikum...

Kehadapan Wardah, mawar yang dirahmati Allah

Mungkin semasa awak membuka emel ini perasan awak sangat jelik, benci, kecewa dan banyak lagi terhadap saya.Saya faham itu semua, tapi apa saya harus buat, ini saya lakukan semua untuk mencari redha Allah. Saya pun tak tahu nak mula dari mana, tapi saya harap awak faham apa yang saya tulis.

Sebenarnya mesej yang saya hantar pada pagi itu memang dirancang. Mesej itu sengaja saya reka untuk saya jauhkan perasaan cinta saya kepada awak. Mungkin awak terkejut dengan sikap saya, tapi ada makna di sebalik semua tu.

Sebab utama saya hantar mesej macam tu sebab nak biar awak benci kat saya dan menjauhkan diri dari saya. Kenapa saya nak jauhkan diri dari awk?.. Selama kita menzahirkn rasa cinta dan sayang semenjak tu la hati saya rasa lain. Untuk pengetahuan awak bila saya lafaz sayang dan cinta kepada awak dan awak pula membalasnya saya terasa jiwa saya jauh dari Allah, nafsu syahwat saya naik, rasa ke arah maksiat tu ada walaupun kita tak pernah bersua. Agak remeh kan kalau orang lain baca, tapi untuk saya yang mempunyai iman yg rendah macam2 boleh jadi kat saya. Mungkin awak sebagai wanita tak rasa keadaan begitu tapi saya seorang lelaki memang menyebabkan saya lemah. Saya takut akan Allah, kekadang saya nasihatkan kawan saya jangan buat benda 2 tapi saya buat jugak. Orang pandang saya selalu pakai songkok kat sekolah macam alim, pergi masjid tapi buat benda tu, tak ke saya ni munafik?

Saya sedar apa yang saya buat mendukacitakan hati awk. Hati mana yang boleh terima difitnah begitu. Tapi bila saya buat begitu saya juga rasa berdosa sebab memfitnah wanita yang solehah. tapi apa kan daya desakan hati.

Awak memang wanita hebat, setiap kali awak menceritakan kejayaan awak memang saya cemburu. Kekadang saya fikir kenapa saya tak boleh jadi macam awak. Tapi saya tetap bersyukur dapat kawan dengan awak. Serius saya katakan awak sahajalah kawan wanita yang paling rapat dengan saya, yang lain cuma kawan biasa, jarang saya berhubung dengan mereka.

Untuk terakhir sekali, perasaan cinta dalam diri saya terhadap awak memang tertanam dalam hati saya, sebab awak cinta pertama saya. Saya tak pernah bercinta. Masalah yang saya hadapi sekarang mcm saya katakan di atas tu la. Walaupun agak remeh tapi saya pandang serius terhadap benda ni. Sebab Allah tak redhai sebuah hubungan selain daripada pernikahan. Saya harap dengan penjelasan saya awak akan faham lebih-lebih lagi awak belajar dlm aliran agama. Sekiranya kita ada jodoh tak kan ke mana. Itu janji Allah.


Wassalam..
Ikhlas dari hamba yg mencari redha Allah:
HAFIZ HAIKAL

Malam itu Wardah bersujud, pada Allah dia serahkan diri… Hari-hari dilaluinya dengan redha, tanpa rasa dendam sedikitpun terhadap Hafiz. Nota cinta Hafiz telah mengubah hidupnya. Hinggalah Wardah memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaannya dan Berjaya melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Universiti al-Azhar, Mesir.

Wardah merenung jauh ke Tasik Titiwangsa yang damai itu. Dilihatnya pasangan-pasangan muda berpegangan tangan tanpa segan-silu. Dia bermuhasabah dalam hati. Andai satu ketika dulu dia hanyut dibuai cinta dengan Hafiz, pasti gelaran doktor pakar mustahil disandangnya. Sejenak dia memikirkan kata-kata Umminya semalam…

“Wa, bila nak menikah? Ummi teringin nak bermenantu,”

Soalan Ummi itu menggegar tangkai hati Wardah. Kenangan yang cuba diluputkannya bertahun-tahun dahulu kembali mengusik. Jauh di sudut hati, Wardah masih mengharapkan Hafiz yang entah ke mana itu. Dengan menarik nafas panjang, Wardah menyahut,

“Sesiapa sahaja yang Ummi carikan, dialah jodoh Wardah,”

Wardah merenung cincin perkahwinan di jarinya. Cantik! Sekali pandang Wardah tahu, suaminya pasti dari kalangan orang berada. Hatinya masih berdebar-debar. Sejak akad nikah tadi, dia masih belum melihat wajah suaminya. Walaupun Hafiz berada dalam hatinya, dia redha. Biarlah, pilihan Ummi pasti yang terbaik buatnya. Wardah memejam mata rapat-rapat, ditahan air matanya dari menitis. Dia ingin menjadi bintang timur buat suaminya. Biarlah dia seorang…

“Wardah Alia binti Syukri, sesungguhnya cinta itu lebih indah melalui sebuah ikatan mulia bernama perkahwinan…” Bisik suaminya, suara yang mendamaikan hatinya.

Wardah membuka matanya, dan menatap wajah penaung jiwanya kini… Hafiz Haikal…

6.20.2010

RICARDO KAKA (BRAZIL) DI LAYANG KAD MERAH!


ok!...int panas ati!...sebab?...ricardo kaka d layangkan kad merah!...walaupun brazil menang 3-1 ngn ivOry cOst....kaka dh d layangkan kad merah!...panas!...full stOp!

6.18.2010

LENS PERCUMA!



Wah!...Int sgt teruja okeyh bila abg posmen smpai!...Mostly of cOurse psal lens! =).....n kali ni, alsO pasal lens! =)....haha, klakO=)...int adalah supplier bgi cOntact lens n nOw int sgt teruja bila dapat lens free! =)...

hehe....trima kasih nuffnang!...sebab advertise iklan utk CibaVision ni! =)...teruja sgt ni!.....PERCUMA seyh! =)...x sia2 ade nuff ni=)...jln2 smbil blOgwalking, smbil bntu member2 blogger, kite pun dapat manfaat!...oOooyey!..suka=)


nOta kaki (seyes, ni tiru si asada=) )...: jOm2 order lens int!...murah sje maa!...yg kt atas ni, utk ready stock=)..dh tinggal sikit dh....pas abes, int akn buka order utk pre order plak!...jOm order besar2 an! =)...Lens utk 1 year okeyh...!..bukn skejap2 nye guna=)


6.16.2010

RESEPI : MAKARONI CHEESE BAKAR, AYAM CENDAWAN BUTANG, LABU KUNING REMPAH

Fieww~
Int suka masak!...Ya, i like!....hehe, tpi xpndai masak sgt pun...bole la makan...ekeke~

Erm...ok, entri ni actually nya spttut nya dh d kluarkan mase 1 Rejab yg lepas cOz malam tu, int wt Makaroni Cheese Bakar...Ok, b4 dis xpenah buat, so sgt lah bergantung pada resepi...pusing2 cri resepi, int terpaut pada 2 resepi ni...Oh, sgt lah terpautkan...mcm best je ngn kOmen2 yg wt int teruja...Hmm, tpi...int plak pening!..Mne satu nk ikut ni?...hehe...last2, int wt cara int sndri..cmpur 2-2 style tu...cara diOrg sgt la berbeza=)..agk2 sndri arr kan mne sedap mne x...Ok, malas nk crita pnjg, jOm kita masak Makaroni Cheese! =)...

MAKARONI CHEESE BAKAR


Part A
1 kotak susu cair (air kotak yg saiz kecil biasa kite minum-200ml)
1 biji bawang besar potong dadu
2 camca besar mentega cair
2 camca teh tepung gandum
1 camca teh gula
1 camca teh garam
1 camca teh serbuk lada sulah

Part B
200gm makaroni (rebus + minyk sikit, kmudian tOskan)
Udang hidup dicincang (ikut suka kmu la nk letk byk mne..memadai ngn makaroni)
3 Keping sosej di potong (bhn2 ni leh ubah...nk letk isi ikan, or aym, or sotong, or suma pn bole)
10 biji cili padi (umah ni kena ada taste 'pedas' sikit)
50gm cendawan butg (potong kiub2)
1 biji tomato (potong kiub kecil)
1 kiub ayam

Part C
4 biji telur
5/6 kping Keju Cheesedale (keju laen pun bole)

*psst, leh tmbh syur bgi yg suka syur..stOk syur best xda dlm peti ais..sO, xletak..hhehe...
*klo mcm likat sgt, bole tmbh air/susu sdkit)...
*garam boleh adjust

Cara-cara memasak

1) Panaskan mentega, masukkan bawang-tumis, kmudian susu cair, tepung gandum, gula, garam, serbuk lada sulah.
2) Kemudian, masukkan makaroni, udang, sosej, cendwn butg, cili padi, tomato, n kiub ayam..~kaco rata..Tutup api dapur..
3) Tuang dalam loyang pembakar...Ratakan..
4) Kacau telur jgn smpai berbuih, masukkan dalam loyang pembakar di segenap ruang..
5) Langkah terakhir, keju di slice2 kan n tabur atas makaroni tu..
6) Bakar makaroni dengan suhu oven 180c selama lbih kurg 30 minit..Siap!
7) Hidang panas2 memang menarik!


Ok, nk tmbh lgi 2 resepi boleh?...Makanan tengahhari plak=)...

AYAM CENDAWAN BUTANG


150 gm cendawan butang segar ~ dihiris
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ditumbuk
1 inci halia ~ dihiris
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap pekat
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
3 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis.

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah serta halia...
2. Masukkan ayam dan goreng ayam sehingga masak...
3. Masukkan sos tiram, kicap, serbuk pati ayam, cendawan dan bancuhan tepung jagung..
4. Tambahkan sedikit air jika ingin berkuah.
5. Masukkan garam secukup rasa, kacau seketika dan bolehlah dihidangkan=)


LABU KUNING MASAK REMPAH


1 biji labu (2.5kg) - d potong kiub
6 biji bawang kecil - d tumbuk
4 biji bawang putih - d tumbuk
Udang kering rendam secukupnya - d tumbuk
Air
2 sudu besar rempah kari
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara memasak:

1) Panaskan minyak, tumis bhn yg d tumbuk sehingga naik bau.
2) Masukkan labu, rempah kari, dan masukkan air sehingga mencecah paras2 labu..
3) Biarkan labu masak dan setelah agk empuk dan kering, perasakan dengan garam dan gula, kacau seketika dan bolehlah dihidangkan=)

**resepi2 ni, kena pndai bajet garam!>...gile...sebab mase masak suma ni, saya puasa okeyh!...gile...haha...

hehe=)...Jom2 try resepi!...

*nnti nak masukkan resepi jemput-jemput labu!...sedap sgt=)...
*nnti nk masukkan juga resepi pasta/makaroni carbonara=)....
*nnti lah...next, please!...

Mode: waka waka=)...thniah nOrth korea!...walaupun kalah dengan Brazil, percubaan yg baik!...Tbik spring sama anda! =)...Kalah tipis je tu...=)


6.14.2010

JADUAL PERLAWANAN PIALA DUNIA 2010 WAKTU MALAYSIA





Di sebabkan Piala Dunia 2010 squnk ngah berlangsung, n int perlukan waktu utk menOnton...terpaksa la beria2 ambil gmbr ni, wt simpanan dlm blOg n juga lappy supaya senang n tau waktu utk menOnton!...hehe....

Hehe=)..Jom2, Piala Dunia=)..i like!...

6.10.2010

READY STOCK LENS (CHEAPER CONTACT LENS)


(gmbr perasan si Owner..aduh, owner terpaksa jadi mOdel =) )


ok...entri kali ni..bukn pasai pa2=)....

juz nk annOunced, pre-order BATCH 4 utk GEO LENS prOduct dh d tutup!....n Alhamdulillah=)...kmu dh dpt lens2 kmu kan?...ya, i like it! =)...

ok, juz nk annOunced ni,

gOt several stOck utk ready stOck!>...pay 2day, pOst 2mOro!....sO, wanna clear all lens b4 i can make a new orders!....

jOm2...klO nk try lens yg chOmell2, ble bulatkan mate=)...meh, order ngn int...opss, blOg ni tuk sndri...terprOmote blOg lagi satu lak...

k, sape2 nk order, pm me!...dO add me at FAcebOok=) - Cheaper Lens ....n alsO check out my blOgshop - A Cheaper Duper Popular Lens !!!...