12.31.2009

SELAMAT TAHUN BARU ! (2010)

salam...

simple entri....mase msih x tersusun lgi..nk kena adjust byk mase...tmie table n sO on...hidup celaru ckit kblkngn ni...

ok...try utk ubh...kena 'tOuch up' ckit diary idup =)

blOg ni pun perlu ubah rupa bru....tpi tgk la...need time tO adjust evrting...

mhu ubah hidup...xmo sedey2 daaa....tangisan dlm ati je...mau senyum saje...

~~~lara 2009 kepilkan d hati...mencari suka d hati 2010....

12.06.2009

SEJENAK BERSAMA IBU…

Malam di habiskan bersama keluarga….~smbil mencuba dumpling hsil tgn sndri…eceh!....

Larut malam pula…Juga di habiskan dengan keluarga…..terutama ibu~mama!....abah d meja sedng menyiapkan kerjanya…adeQ bOngsu juga d meja sedg bermain ‘game’….yg lain2?...semua sudah msuk tidur…

Sejenak bersama ibu…

Sedang berbual2 dgn ibu d ruang tamu…tiba2, isu ini masuk…isu??...ya, isu akan arwah nenek~~…Khusyuk mendengar ibu bercerita tentang ‘ibu’ nya…sgt khusyuk…sedar xsedar air mata ni menitik…bukan ibu saja yg menitik air mata nya…cucunya ini juga!...rasa sebak…bila melihat ibu menangis…tgn ni, terasa ingin ‘seka’ air mata ibu!....begitu rindu ibu pada ‘ibu’ nya….cucunya ni pun sgt merindukan nenek nya..sebak!....xsanggup utk lihat ibu menangis…tpi, xthu utk menghentikan ‘deraian air matanya’…wajar ibu menangis….!,….ibu rindukan ‘ibu’ nya….diam x diam, dh 13 tahun nenek pergi…pergi selama-lamanya…13 tahun!!...air mata ibu masih menitik…mana mgkin d lupakan seOrang ibu!!.....jerih payah….suka duka….~bersama ibunya….ibu sgt sebak….ibu ralat d saat akhir ‘nenek’ dtg rumah ni….ketika kmi mula pindah sini…saat tu, ibu xda duit!....xtahu utk menghidangkan apa pada nenek…sedangkan nenek dtg bukn dgn tgn kOSong…d bawanya pelbagai mknn…aku pula?...msih kecil….bru drjh tiga!....budak darjah tiga yg mendapat tempat pertama d kelas nya…nenek hadiahkan rm100 pada ak…xthu ap nilai tu!....ibu bli+masakkan lauk utk nenek menggunakan duit tu…ibu nangis….ibu rasa ralat xdpt buat yg terbaik utk ‘ibu’ nya…

Aku??/….aku tidak thu ap2..malah kurg igt!......yg ak igt, hny kenangan rindu+sayang pada nenek… masih teringat saat dulu…andai lah dapat d kembalikan saat dulu, terasa ingin hargai sgt2….skit perasaan kehilangan….,masih teringat ‘tgn’ yg menyuap d mulut ni…masih teringat tgn yg membelai mesra diri ni…msih terigt kasih syg..peristiwa manis bersama ‘nenek’!!....msih teringt akan ‘air horlick’ nya!...juga nasi lemak!...mOk, eQa sgt rindukan mOk!>….

Ibu kata….nenek hadiahkan rm1000 klo eQa msuk university!...rupanya benar…sedangkan aku bru drjh tiga ktika tu….nenek juga wasiatkan sesuatu utk ak, tpi ibu kte,halalkan lah….aku xkisah suma tu…yg ak tau, aku rindukan nenek!!....msih teringat, klo dia jumpa aku, psti akan d beri nya duit…duit nenek berbau minyak kapak!>…..masih igt ‘beg tangan’ yg d pakai nya!....~Juga berbau minyak kapak!....aku antara cucu kesayangannya….d saat akhir hayatnyaa, namaku d antara yg dia sebut…bgitu sayang dia pada cucu dia ni….eQa juga syg kan tOk mok!>….eQa rindukan mOk…..dlm hidup ni, xpenh lgi ade rse sedih, rasa sakit bila nangis terkenangkan dua insane...tok mok…juga nizam….perasaan tu sama!.....sakit!...rindu!....masa tOk mok sakit, rsa dri xberguna xbOle buat ap2….bila dia dh xda, rse sedih sgt…..makan mse yg lme utk pulih….igt kan dah xrasa perasaan tu, tpi aku hadapi nya lagi…tOlong lah, xsggup utk lihat lagi…xsggup utk lihat org2 yg d sayang pergi tinggalkan kita, satu persatu!,….xsanggup…!,,,,biarlah ak yg tutup mata dulu sblum mereka tutp mate!.....x sanggup!>…

11.21.2009

new~

ok.....a new life....tunggu!....*blink *blink *blink

11.19.2009

SELAMAT HARI LAHIR IBU!

Mama…Epi besday 'Along' ucapkan!!.....hmm, 19hb November….yup, itu tarikh lahir mama….sambutan besday kali ni, tersangat lah biasa….sebab nye~….hehe, dgn kawan je leh wt gempak…ngn parent xle wei~….

xnk bercerita pnjg…sekdr luahan saje….rsa nye, dh bpe thun xdpt raikan besday ngn mama+abah….tpi, thun ni Alhamdulillah dapt..tu pun sebab ade kt umah!....hu~….Arini besday mama…tpi, sOrg pun x berbunyi….senyap!.....nmpk cm mama merajuk n terasa ckit…..Cuma, adela dia bising2 ckit kt adeQ2, ckp my sis, ‘Angah’ wish kt dia…tepOn pgi2 buta…jerit ramai2 ngn dak2 kelas dia…hu, btw..my sis xda kt umah..kt melaka~….Cuma, cheq jela de kt umah..hehe, tu pun tuk thun ni….

Besday mama x d rancang dgn rapi pun cOz msig2 ngh pOkai..n my sis,~’Abby’ lak ngh bzy SPM….sO, x d rancang rapi….arini, suma bisu…Cuma, my little bro~’Acah’…bising2 lak dia n secara xlgsungnye, abah kena la wish kt mama…tpi, kitorg wt diam je…hehe…

Petg tu, after abes paper, Abby balek bwa kek…petg tu, aku wt ‘kueh cik mek mOlek’….bajet nk idang skali..tpi, my sis ckp, Along, malam karang ah….ok2…

Malamnya,,

After sOlat isyak, mama baca yasin...n after dat, tau ap berlaku?....dia masuk tidOoooooooo….!!!!....wua, nk nangis!....kek dh bli kOt…heh~…salumye, dia akan tgk ‘news’..tibe, dia leh tido lak….bengang dh ni…nk tau tidO smpai kul bpe?.....11 mlm kotttt…..berpada2 aa….wua…sgt la tension…smpai my sis, ~’Deq Gurl’ , ‘Boy’, n ‘Acah’,…

“Along, ngantuk ah….cmne ni?...mama tido ni?...cmne nk smbut?...

‘Abby’ lak,

“Along, ak tido jap…nnti mama bgun, ko kejut eh…”

Ha?????????????......*blur…*stuck….~xpe r, korg tido la dlu…

~my sis2…my brO2….udah masuk tidO…Cuma tggl cheQ n abah!....hmmm….msih bingung*

Kul 11, mama bgun....yey!...harapan agk cerah ni...hehe..tpi, my sis, my brO dh tido ah!....alamak, kena kejut ni....last2 yg dapat kejut, Abby n Boy..Deq Gurl n Acah, sudah lena d buai mimpi...

**pk2.....cmne nk smbut walhal udah tgh malam..n Cuma ade kek+jajan+buah...ha?tu je?...xsyok r plak...Abby lak cdg cmni, Along...masak mee fevret mama!....ha?Along masak mee tu?...mne reti wei>....ala, bedal je r....

Ok, smbutan d buat ....wt ’mee fevret’ tu...n pasang lagu sedih~pasal ayh ibu....gile sedih!...n den, kami nyanyi...oppsss (asal cadangnye, nk jOget!....tpi, my little brO tido plak)..haha....pas wish2 kt mama, tiup2 lilin...(smbil layan lgu sedih)~...salam mama....mintak ampun, maaf pada mama...ucap pada mama berserta dgn harapan...oh tidak, air mata menitik!...sah, memg kena dengan nama SHAFIQAH~penyayang,....memg kuat ngalir air mata, mcm Idham(my fren aka neighbOur), ’kO memang ratu air mata~Queen’....hehe, nama laen, mama ber ’Neng Yatimah’...Neng Yatimah tu kuat nangis eh>???

Ok...itu saje~...simple bukan?...

**huhu....gmbr xsempt nk upload..**

11.11.2009

ikhlas buat kamu~....selamat ulang tahun int ucapkan!


Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu

10.31.2009

KONVO: TERIMA KASIH!



TERIMA KASIH!!!...
HANYA ITU YG MAMPU UTK D UCAP...MAAF, ARITU SEMPAT CKP GITU SAJA..KALI NI, PERTONTON HADIAH KALIAN......HAMBA BANGGA UTK TUNJUKKAN NYA...TERIMA KASIH SEMUA.....REALLY APPRECIATE DAT....THNX THNX THNX THNX THNX...

10.25.2009

INTAN SHAFIQAH BILA TENSION

INTAN SHAFIQAH BILA TENSION….

1. SENYAP…MEMBATU…DIAM…BLUR…
-hOho…..its not the right time utk tegur dia….cakap ngn dia pun jangan….x d layan…Qunk rasa macam ckp ngn org bOdoh plak…
-perghhhh…memang diam arrrr….giler x bersuara///
-tp, klO anda dah tertegur dia, n respon dia hanya mcm nie; ‘senyum’, menjawab sepatah je (ex: oh?, iye?, la..)..maknanya mood dia ok lagi la 2…bole d kawal…bole berbual ngn dia tpi rasa mcm cakap ngn mesin jentera lar….erk…lagi okey dri bercakap dengan tunggul bukan?
-haha…waktu nie…kepala dia pasti blur….n of cOurse..keje yg dia buat pasti berterabut….fizikal dia pun kOt…adeQ dia kate, MINAH SERABAI!....ade mcm pOmpuan giler ckit kot….kn dah kata, dia pasti BLUR!!...haha./….MUKA TEN-SEN…bukan TEN-SION

2. BUAT AIR
-hoho……nescafe ‘O’, Nescafe, n the ‘O’ menjadi pilihan dia…
-Klo dia boleh, memang air panas yg berdarjah suhu panasnya 100C yg dia nk guna pakai….
-Haha…mse ni…bOle nampak…dia diam+smbil minum air….
Erk…kadang2 bOle dengar dia ckp cmni….’Ouch…panasnye…’…..@... ‘Auww…pahit giler!’…
Ha, klO nk tau, time dia buat air nie, dia xrasa dahgula, susu, or apa sahaja bahan yg d guna pakai…Akibatnya, jadi la mcm ayt d atas…

3. BARING…BERPUSING2…BUAT MUKA GARANG+MASAM DIA TU..
-erk….dia ni memg semulajadi garang n masam org nye…
-tpi, lgi garang kte dapat lihat mse ni…
-Aduh….klO situasi n keadaan sekitar dia bising…xpe….dia bOle diam lagi…
-Tpi, klO dah..frekuensi tinggi melampau…hehe..taulah….suara…n sOund vOlume dia, mcm ape dah...
-Erk…nk ckp ngn dia bole…..tpi, jangan perkara tertekan….yg lembut2 je…..n of cOurse, jgn wt lawak bOdoh yr…nk kena tengking?...

4. MENCORET+MENAIP+MELUKIS+MENCONTENG+MENYANYI
-haha..x nampak ke ape dia wt ni?...dia coret,…n taip…
-hoho…dia mempunyai byk koleksi diari, kertas (yg mne ade certain2 nye, kantOi kena marah ngn parent dia…)
-mana x nya, dari A sampai Z dia akan luah….
-n of course…dia suka nyanyi time tension…n dia ade lgu tersendiri utk dia nyanyi…
-aish, dia dh kelaskan lagu dah..time dia sedih lgu ape, time marah lgu ape, time gmbira lgu ape..dia dh kelaskan dah..Cuma perlu pilih fOlder wktu yg d perlukan je…

5. SUKA KACAU ADEQ2 DIA…
-dia akan geletek+sentuh+pukul2 manja, n wt smpai adeq dia respon bengnag kt dia…
-ayt yg dia selalu guna utk kaco, ‘KETUK2 RAMDHAN…’…x pun, ALONG NK KACO SMPAI ADEQ NANGIS…’..salu adeq dia yg kena kacO, of cOurse yg bOngsu, yg nO 5 n nO 3…hehe…
-n, of cOurse adeq nye x nangis….mana x nye,mungkin adeq dia rase…(Erl….kakak aku ni giler gamak nue..layan jela pe’el dia tu’…hhahaha..)

6. SUKA LUAHKAN PADA ORG YG BTUL2 DIA RSE NK LUAH..
-dia x luah kt suma org…tpi, dia akan cri satu mangsa..haha…
-n of cOurse, ‘mangsanya mestilah org yg ada semangat waja yg tinggi n bOleh menahan hentaman kOnkrit…..erk…n petah berbicara also (mulut kena mcm sebilah pedang)….

7. APA LAGI YE?....
-….hmmm…xtaulah……yg pasti, berjaga2 lah apabila INTAN SHAFIQAH ni tension….wuawuawua…
-UNPREDICTABLE!!!!!!

10.20.2009

CERPEN: KAU BIDADARI SYURGAKU

Sudah berkali-kali jam ditangannya dibelek. Namun bas masih lagi belum kunjung tiba. "Mana pulak lah bas ni. Bila nak cepat susah betul nak dapat tapi kalau tak di tunggu banyak pulak yang lalu!" Masuk kali ini entah berapa kali Dhuha merungut. Orang semakin ramai yang menunggu. Dhuha menjadi semakin gelisah kerana dia lewat sampai ke pejabat. Akhirnya bas yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. "Alamak ramailah pulak. Ah! Aku tak peduli, nak tak nak aku kena naik jugak bas ni. Mati aku nak menjawab dengan bos!" Dhuha nekad. Dengan pantas dia menerobos kasar di dalam lautan manusia yang sedang tolak menolak antara satu sama lain untuk sampai ke pejabat. Dengan kudrat yang ada, Dhuha gagahkan diri dan akhirnya dapat jugak dia memasuki perut bas yang padat itu.

Sebaik sahaja kakinya melangkah turun di hadapan pejabatnya, dia pantas berlari menuju ke lif. Butang 18 ditekan sambil berdoa agar Encik Salehin belum lagi masuk ke pejabat. Perlahan-lahan dia mengatur langkah masuk ke pejabat, bagaikan pencuri sahaja lagaknya dan sebaik sahaja dia meletakkan beg tangannya….
"Awal sampai hari ni Dhuha?" Tegur suara yang amat dikenalinya itu. Mati aku! Rungutnya didalam hati. Pantas dia berpaling mengadapnya. "Errr…maaf Encik Salehin. Bas lambat hari ini."
"Ada je alasan awak! Bas lambat ke atau awak yang lambat bangun! Lain kali jangan datang lewat lagi, cuba beri contoh yang baik pada pekerja disini. Kalau mereka boleh datang awal kenapa awak tak boleh. Dah, buat kerja tu, jangan lupa hantarkan fail Syarikat Kurnia Suria tu pada saya ye." Kata Encik Salehin lalu terus melangkah pergi meninggalkan Dhuha yang masih lagi terkulat-kulat dimarahi.
Dhuha meneruskan kerjanya setelah ditegur oleh Encik Salehin sebentar tadi. Pejam celik pejam celik sudah hampir 3 tahun dia bekerja di syarikat ini. Encik Salehin memang baik meskipun kadang kala panas juga telinga Dhuha mendengar bebelannya. Dhua tahu, teguran Encik Salehin itu sebenarnya ikhlas supaya para pekerjanya berdisplin dan rajin bekerja. Jika difikirkan semula, dia tidak pernah bermimpi untuk mencari rezeki disini. Di Kuala Lumpur yang serba membangun ini.

"Mak, Dhuha nak pergi dari sini." Bicara Dhuha membuatkan Salbiah berhenti dari meraut daun nipah yang ditebangnya pagi tadi. "Dhuha nak ke mana nak?" Tanya Salbiah sambil mengenggam erat tangan Dhuha.
"Dhuha tak tahan tinggal di sini lagi mak. Hari-hari yang Dhuha lalui bagaikan duri menusuk hati mak! Pandangan orang kampung terlalu jijik memandang Dhuha! Dhuha rasa dah tak sanggup untuk hidup lagi mak! Dhuha dah tak ada apa-apa lagi mak!" Jerit Dhuha lalu memeluk Salbiah dengan erat sekali sambil menangis teresak-esak. Akhirnya gugur juga air mata tuanya biarpun sedari tadi dia cuba untuk menjadi seorang ibu yang kuat pada Dhuha. Ternyata dia begitu lemah untuk menjadi kuat lalu dia pun menitiskan air matanya yang tertahan di tubir mata. "Sudahlah Dhuha jangan menangis lagi. Mengucap nak, ingat Allah itu Maha Adil dan Allah tak suka umatnya berputus asa dan membunuh diri itu bukan jalan penyelesaiannya Dhuha. Itu paling di laknat oleh Allah nak. Sabarlah ye sayang, mak akan cuba berbincang tentang perkara ini dengan abang Daud kau. Mak akan sentiasa berdoa dan mohon pada Allah supaya Dia tunjukkan jalan pada Dhuha. Mak sayang Dhuha sangat-sangat! Mak tak nak Dhuha jadi begini ye. Mak Cuma ada Dhuha dan Daud dan mak mahu anak-anak mak bahagia."

Retentan dari peristiwa itu telah membawa dia ke sini. Mana mungkin dia mampu menetap lagi di kampung halaman tumpah darahnya setelah apa yang berlaku. Kerana peristiwa itu, ibunya nekad berpindah ke tempat lain. Dia tidak mahu Dhuha tertekan dan biarlah dia mengorbankan segalanya termasuk meninggalkan rumah puasaka arwah suaminya.Biarlah dia mengalah demi kebahagian Dhuha. Lalu dia bersetuju tinggal bersama abang Daud dan keluarga yang di binanya.

Ashraf menyandarkan tubuhnya ke atas katil. Perlahan-lahan mengeluh, bagaikan melepaskan satu beban yang maha berat. Matanya liar memandang siling yang putih tanpa corak itu. Tangannya perlahan mengurut dada. Setiap pandangannya hanya terpandangkan wajah seorang wanita yang amat dicintainya. Berkali-kali bertanya pada diri. "Apa salah aku? Kenapa begitu mudah kau menolak cintaku. Adakah aku tidak layak untukmu sayangku." Ketukan pintu yang bertalu-talu mematikan lamunannya sebentar tadi. Dia bingkas bangun lalu melangkah menuju ke muka pintu.
"Ibu panggil makan Ashraf!" Kata Kak Ratna, pembantu rumahnya. "Baiklah Kak. Kejap lagi saya turun ye. Nak kemas barang sikit."
"Semua orang sedang menunggu Ashraf untuk makan bersama." Dia dapat mendengar leteran Mariam yang berada di ruang tamu dibawah.
"Kalau tak panggil memang Ashraf tak nak turun kan! Ashraf cuba belajar jadi matang sikit, kau tu dah besar, dah boleh jadik bapak budak dah tapi perangai masih lagi macam ni. Umi suruh kahwin dengan Aisyah dulu tak nak. Memilih sangat. Bila umi tanya calon, kau kata tak ada. Perempuan macam mana lagi yang kau nak ni nak oi!" Bebel Mariam.
"Awak ni Yam, sudah-sudahlah tu. Asyik nak cerita perkara yang sama je. Muak lah saya dengar. Ashraf tu dah besar, taulah perempuan macam mana yang dia nak pilih nanti. Kita sebagai ibu bapa mendoakan kebahagian mereka dan merestui perkahwinan mereka supaya bahagia ke akhir hayat." Kata Ibrahim sambil menggeleng-gelengkan kepalanya. "Saya bukan apa bang. Usia macam kita ni dah patut timang cucu tau. Kalau anak kita ramai tak adalah saya membebel macam ni. Tapi anak kita ni je sorang. Nak tak nak saya terpaksa bang." Mariam mengeluh.
"Umi dah la tu. Ashraf lapar ni. Insya’Allah kalau jodoh tak ke mana umi. Ashraf yakin suatu hari nanti Ashraf akan bertemu dengan seorang bidadari syurga." Pujuk Ashraf cuba menenangkan ibunya. "Abang, tengoklah anak awak ni!" Ibrahim dan Ashraf ketawa serentak dan akhirnya Mariam juga turut ketawa bersama-sama mereka.

Selepas peristiwa itu, Ashraf bagaikan tidak kena. Separuh daripada jiwanya telah mati dan cintanya hancur di tengah jalan. Bagaimana dia boleh melupakan cinta pertamanya begitu sahaja. Satu-satunya wanita yang amat dicintainya hanyalah dia. Pujaan hatinya, baginya tiada wanita yang mampu menandingi cinta Dhuha dihatinya. Sehingga kini dia masih lagi tercari-cari punca yang meretakkan hubungan mereka. Hanya ikatan persahabatan yang mengiringi hubungan mereka berdua, ternyata dia tidak mampu berpegang pada janji itu. Dia tewas! Tewas pada cinta gadis yang bernama Dhuha itu.
"Tapi kenapa Dhuha! Kenapa tak beri peluang pada saya!" Tanya Ashraf separuh menjerit. Dhuha hanya menundukkan kepala. Tidak mampu untuk menentang sepasang mata milik lelaki itu.
"Kenapa awak munkir janji! Mana janji kita dulu. Sudah Dhuha katakan, kita hanya bersahabat! Sahabat Ashraf! Sahabat!" Kali ini Dhuha sudah berani memandang Ashraf. "Maafkan saya Dhuha. Saya tak mampu nak selindung perasaan kasih dan cinta saya pada awak. Saya tak sanggup lagi. Awak tahu tak, setiap hari kita bertemu, cinta saya terhadap awak semakin mendalam. Saya sayang awak lebih dari segala-galanya. Ya, awak memang sahabat terbaik saya dan dalam masa yang sama awak juga adalah kehidupan saya Dhuha. Terimalah cinta saya dan berilah saya peluang Dhuha." Sayu suara Ashraf membuatkan hati Dhuha bertambah sakit. Dia tahu lambat laun pasti ini akan terjadi dan kalaulah dia tahu pasti persahabatan dari lelaki yang bernama Ashraf ini tidak akan dia terima. Tetapi apakan daya, dia tewas dengan desakan Ashraf yang beria-ia mahu bersahabat dengannya. Biarpun dia cuba untuk melarikan diri, Ashraf tetap mengejarnya. Kini, apa yang ditakutinya telah berlaku. Mana mungkin dia menerima Ashraf sedangkan dirinya.....
Saya tak layak untuk awak sebab awak terlalu sempurna sedangkan saya banyak cacat celanya."
"Apa yang awak cakap ni! Mana cacat celanya awak Dhuha. Siapa awak nak kata saya sempurna dan awak tidak!"
"Cacat cela bukan apa yang dilihat oleh mata awak Ashraf! Tolonglah, selepas ini awak dengan saya tiada apa-apa hubungan lagi."

Sejak dari peristiwa itu, wajah Dhuha tidak lagi dia temui. Puas dia cuba menjejaki Dhuha, namun hampa. Selepas apa yang berlaku, Ashraf merajuk hati lalu membawa diri ke Australia untuk melanjutkan pelajaran dan sekaligus ingin menghapuskan cinta Dhuha di dalam hatinya. Kini sudah 3 tahun berlalu, wajah Dhuha tidak mampu dia buang jauh dari sudut matanya. Malah setiap hari dia akan menjelmakan wajah itu diruang jiwanya agar dia tidak lupa bahawa cintanya hanya untuk Dhuha. Bukan dia tidak pernah cuba untuk menerima wanita lain di dalam hatinya, tetapi ternyata cintanya terhadap Dhuha terlalu utuh dan dia sering berdoa agar dia bertemu semula dengan Dhuha dan semoga akan terbuka pintu hatinya untuk menerima dirinya di dalam hidupnya. Akan adakah hari itu Dhuha?

Hari ini hari Sabtu. Dhuha dan Asmah bercadang ingin membeli belah di Mid Valley. Kata Asmah dia ingin wayang terlebih dahulu sebelum membeli barang kerana terlalu sibuk dengan kerja. Selama dua jam mereka menghabiskan masa di dalam panggung wayang. Sebaik sahaja habis menononton wayang, terus sahaja Asmah mengajak Dhuha untuk makan tengah hari.
"Seronok betulkan Dhuha dapat tengok wayang tadi. Kelakar betullah cerita Kungfu Panda tadi. Nak terburai isi perut aku asyik tergelak sahaja." Kata Asmah.
"A’ah la As. Aku pun tak tahan nak tergelak jek. Best juga kan, bila dapat layan cerita kelakar macam ni. Hilang stress sekejap. Ha, lepas ni kita nak ke mana pulak?" Tanya Dhuha sambil menyuapkan nasi ke mulutnya.
"Aku ingat nak beli barang dapur sikit. Lepas tu nak beli baju, barang make up aku pun banyak dah habis." Dhuha hanya mengaggukan kepala tanda setuju dan mereka segera menghabiskan makanan tengah hari mereka.
Ketika Dhuha sedang sibuk membelek-belek pakaian, tiba-tiba terasa bahunya disentuh. Pantas dia menoleh ke belakang dan alagkah terkejutnya dia tatkala memandang wajah itu. Wajah lelaki yang dia tidak mahu temui sampai bila-bila. Kenapa ini terjadi, di saat ini? Di saat dia mula merasakan kebahagian dalam hidupnya.
"Dhuha? Abang ingatkan salah orang tadi. Dhuha...Dhuha apa khabar?" Tanya Muaz sambil tersenyum. Senyuman itu menyakitkan hati Dhuha dan senyuman yang sama yang telah meragut kehidupan Dhuha.
"Apa abang buat dekat sini? Apa abang nak lagi dari Dhuha? Tak cukupkah apa yang abang dah lakukan pada Dhuha!" Dhuha bersuara tegas dan dalam masa yang sama dia merasa takut dan bimbang.
"Dhuha, jangan macam ni. Abang tahu abang yang bersalah! Abang telah pun menerima hukumannya Dhuha. Abang nak minta maaf dengan Dhuha dan abang ikhlas Dhuha."
"Senangnya abang cakapkan! Setelah apa yang berlaku, hanya maaf yang mampu abang ucapkan!"
"Dhuha kenapa ni? Siapa lelaki ni?" Tanya Asmah sambil memandang Muaz dan pandangannya beralih pula pada Dhuha bagaikan mengharapkan penjelasan tentang apa yang telah terjadi. Dhuha terus mencapai tangan Asmah dan melangkah beberapa tapak jauh dari Muaz. "Tak ada apalah As. Kawan aku dari sekolah. Aku nak berborak dengan dia sekejap boleh tak? Kau tengok-tengoklah barang lain dulu. Sekejap je, boleh tak As?" Tanya Dhuha. "Ok lah, jangan lambat sangat tau. Aku nak tengok baju kat bahagian tu, nanti dah selesai, kau cari aku kat sana ye."
"Terima kasih As." Kata Dhuha sambil berlalu pergi.
Dhuha dan Muaz hanya diam membisu sejak mereka tiba di food court. Dhuha hanya memerhatikan gelagat manusia yang pelbagai ragam.
"Jijik sangat ke abang ni, sampai Dhuha tak nak pandang muka abang lagi." Muaz bernada sayu dan perlahan-lahan Dhuha memandang wajah Muaz.
"Entahlah bang. Bohonglah kalau Dhuha kata yang Dhuha dah lupakan perkara dulu. Memang Dhuha jijik tengok muka abang dan setiap hari Dhuha berdoa agar tidak akan melihat muka abang lagi. Tapi takdir tuhan siapa yang mampu menghalang dan akhirnya hari ini dan di sini kita berjumpa jugak." Muaz hanya mendiamkan diri sambil mengeluh dan bila-bila masa sahaja air matanya boleh jatuh. Kenangan lalu kini bermain di layar ingatannya.

Perkenalan dengan Muaz hanyalah sebagai kawan dan mereka tinggal sekampung dan juga merupakan sahabat kepada abangnya Daud. Muaz bagaikan abang pada Dhuha dan Dhuha amat menyenangi keperibadian Muaz. Baginya, Muaz adalah seorang lelaki yang baik dan selalu membantunya disaat dia memerlukan pertolongan. Sehinggalah, tanpa disangka-sangka Muaz meluahkan perasaan cintanya pada Dhuha. Dhuha buntu dan keliru dengan situasi itu, dengan fikiran waras dia menolak cinta Muaz dengan cara baik. Dia masih muda dan masih mahu menumpukan sepenuh perhatian terhadap kehidupan keluarganya dan buat masa ini, tiada rasa cinta yang tumbuh di hatinya pada saat ini. Tidak untuk Muaz atau untuk mana-mana lelaki pun. Mujurlah Muaz mengerti dan meminta Dhuha melupakan kejadian yang berlaku dan anggaplah semua ini tidak pernah terjadi. Dhuha tersenyum lega.
"Apalah kau ni Muaz. Si Dhuha pun kau tak dapat nak tackle. Kau tau tak, ramai yang tergila-gilakan dia. Kalau nak ikutkan dialah satu-satunya perempuan yang paling cantik kat kampung kita ni tau!" Halim ketawa terbahak-bahak mendengar cerita Muaz.
"Kau jangan nak sakitkan hati aku Lim! Hati aku ni dah terluka, kau tambah lagi sakit hati aku. Kau nak kena debik dengan aku ke!" Kata Muaz sambil mengepal penumbuknya.
"Habis tu kau nak buat apa sekarang ni Muaz. Cinta kau dah kena tolak. Sia-sia je kau berbaik-baik dengan Daud untuk rapat dengan si Dhuha tu. Last-last kau juga yang merana."
"Tak guna! Korang tengoklah nanti. Tak ada lelaki mana pun yang layak untuk Dhuha! Hanya aku yang layak untuk dia!" Muaz sudah mula hilang sabar dengan telatah rakan-rakannya yang bagaikan menyimbah api yang sedang marak agar terus marak lagi.
"Eh Muaz, kau jangan cakap je lebih. Apa yang kau boleh buat? Setakat cakap, aku pun boleh Muaz. Buktikan kata-kata kau tu pada kitorang nih. Barulah jantan namanya, kan Halim." Ketawa Judin.
"Oh, korang berdua perli aku ye. Baik! Aku akan buktikan kata-kata aku ni! Korang tengoklah nanti!"

Dhuha berjalan perlahan menuju ke bilik emaknya. "Dhuha macam mana? Masih demam lagi?" Tanya Salbiah sambil mengusap rambutnya. "Tak laratlah mak. Demam lagi ni. Dhuha tak larat nak jalan pun mak. Lemah sangat, asyik nak baring je." Kata Dhuha dengan nada lemah. "Kalau macam tu, mak temankan Dhuha ye. Biar abang je yang pergi rumah mak long."
"Eh mak, tak apalah. Mak pergilah dengan abang. Kesian mak long, dia beria sangat nak mak datang majlis kesyukuran Amy tu. Mak jangan risau, Dhuha tak apa-apa tinggal seorang. Lagipun mak dengan abang pergi sekejap je kan. Jangan lupa kirim salam pada mak long sekeluarga."
"Betul ni, Dhuha tak apa-apa?" Dhuha menganggukkan kepala. "Kalau macam tu mak pergi dengan abang je lah. Dhuha duduk rumah elok-elok ye. Kunci pintu tu. Mak pergi dulu."
Tok! Tok! Tok! Pintu diketuk bertalu-talu. Dengan lemah, Dhuha berjalan perlahan-lahan menuju ke pintu. "Eh, abang buat apa kat sini?" Tanya Dhuha apabila dilihatnya Muaz berdiri dihadapan pintu.
"Abang Daud mana?" Tanya Muaz. "Abang Daud temankan emak ke rumah mak long. Ada kenduri kesyukuran." "Kenapa Dhuha tak ikut sekali?" Tanya Muaz lagi. "Dhuha tak sihatlah abang, demam....."
Belum sempat Dhuha menghabiskan kata-katanya, terasa dirinya melayang jatuh. Muaz segera menutup pintu lalu mengheret Dhuha ke dalam biliknya.
"Abang! Apa abang ni! Lepaskan Dhuha bang! Lepaskan!"
"Diam Dhuha! Aku kata diam, diam!" Muaz bagaikan dirasuk syaitan. Jeritan Dhuha langsung tidak diendahkannya, malah dengan kasar dia merobek pakaian Dhuha.
"Setan kau Muaz! Lepaskan aku! Kau sedar tak apa yang kau buat ni! Ingat Allah Muaz! Kau memang tak guna! Sampai hati kau buat aku macam ni!" Dhuha menjerit-jerit meminta dilepaskan. "Ah! Kau jangan nak mengajar aku lah. Kau hanya untuk aku Dhuha. Kalau aku tak dapat, jangan harap orang lain dapat. Kau faham! Biar aku yang ‘rasmikan’ kau dulu Dhuha sayang!"
Muaz hanya tersenyum memandang Dhuha yang sudah tidak berdaya lagi. Habis pakaian Dhuha telah dirobeknya. Dhuha hanya mampu menangis dan menangis. Dia memang sudah tidak mampu untuk melawan lagi. Habis sudah segala tenaganya apatah lagi dia sememangnya tidak berdaya dan terlalu lemah untuk mempertahankan maruahnya. Air mata jatuh bercucuran. Dia memejamkan mata rapat-rapat! Tidak sanggup lagi untuk menatap wajah lelaki yang telah pun meragut kesuciannya itu. Dia ditinggalkan tanpa belas kasihan dan Muaz terus sahaja melarikan diri sebaik sahaja nafsu serakahnya telah dipuaskan. Rasa bagaikan nyawanya seperti nyawa-nyawa ikan. Dalam keadaan yang lemah longlai Dhuha mencapai pakaiannya di dalam almari, tetapi apalah dayanya, dengan keadaan yang tidak sihat dia rebah di hujung katil sebaik sahaja baju disarungkan ke tubuhnya.

"Ya Allah! Dhuha! Kenapa ni nak! Dhuha bangun nak! Daud!" Wajah Salbiah sudah kelihatan pucat sebaik sahaja apabila sampai sahaja di rumah apabila dilihatnya pintu hadapan terbuka luas. Sebaik sahaja melihat keadaan rumahnya, Salbiah bergegas ke bilik Dhuha dan betapa hancur dan luluh hatinya apabila melihat keadaan Dhuha begitu. Daud bergegas ke mendapatkan ibunya. "Ada apa mak? Ya Allah Dhuha! Kenapa ni mak? Dhuha?" Air mata Daud bergenang tatkala melihat adik kesayangannya jadi begini. Dhuha membuka matanya perlahan-lahan. "Mak....abang..." Perlahan suara Dhuha kedengaran tetapi cukup meruntun perasaan Salbiah dan Daud. Dhuha memeluk emaknya erat. "Mak! Apa salah Dhuha mak! Kenapa dia buat Dhuha macam ni." Dhuha menangis teresak-esak. "Siapa Dhuha? Siapa buat Dhuha macam ni? Cakap dengan abang, siapa yang buat Dhuha macam ni?" Tanya Daud dalam nada marah yang ditahannya.
" Mu...Muaz bang! Dia yang buat Dhuha jadi macam ni!" Daud merasakan dunianya gelap apabila mendengar nama itu. Dia terduduk ke lantai dan seketika kemudian bangun lalu terus keluar dari bilik Dhuha. "Daud, walau apapun yang Daud nak buat nanti, ingatlah Allah nak! Mak Cuma ada Daud dengan Dhuha sahaja. Ingat ye nak." Pesan Salbiah dan setiap kata-kata emaknya bagaikan azimat dan dengan didikan agama yang telah diberikan ibu dan ayahnya, dia akan bertindak mengikut batas agama.
Puas Daud mencari Muaz, dirumahnya pun dia tiada. Daud terus mencari Muaz dan akhirnya langkah kakinya membawa Daud ke rumah Halim. "Mana Muaz?" Tanya Daud sebaik sahaja Halim membukakan pintu rumahnya. "Mana aku tau Daud. Kenapa dengan Muaz? Kenapa ni Daud? Kau ni kenapa?" Tanya Halim bertalu-talu. "Dia rogol adik aku Lim. Dia dah rosakkan Dhuha! Mana lelaki tak guna tu. Aku ada salah apa pada dia Lim, sampai Dhuha yang jadi mangsa!" Daud masih lagi dapat menahan perasan amarahnya. "Ya Allah! Betul ke ni Daud! Macam mana boleh jadi macam ni. Kenapa dengan kau ni Muaz! Ya Allah apa yang dah kau buat ni Muaz!" Halim betul-betul tidak menyangka perkara sebegini akan berlaku. Sangkanya Muaz hanya bergurau mengenai perkara ini apabila mereka bertemu petang tadi. Halim fikir Muaz hanya cakap-cakap kosong dan tidak bermaksud dengan apa yang diperkatakannya. Ternyata jangkaannya meleset. Tetapi kini semua telah terjadi dan dia tidak mampu berbuat apa-apa.
"Tolong aku Lim. Tolong aku cari Muaz. Kalau kau tak nak tolong tak apalah, tapi kalau kau tahu dia dekat mana, beritahu aku." Belum sempat Daud melangkah pergi Halim bersuara. "Daud, aku tahu kat mana Muaz. Selalunya kalau dia ada masalah, dia akan ke rumah Judin. Jomlah kita pergi."
Betul sangkaan Halim. Muaz berada di rumah Judin dan sebaik sahaja Judin membukakan pintu, Daud terus menerjah masuk ke dalam rumah Judin.
"Tak guna kau Muaz! Kau dah rosakkan adik aku! Kau memang kawan tak guna! Sia-sia aku anggap kau sebagai kawan baik aku selama ini. Kau memang setan Muaz!" Satu penumbuk singgah di pipi Muaz. Satu lagi penumbuk singgah di perutnya bertubi-tubi.
"Sudahlah tu Daud! Nanti mati pulak budak Muaz tu. Mengucap Daud! Mengucap!" Kata Halim memaut pinggang Daud dengan erat manakala Judin pula cuba melindungi Muaz daripada dibelasah oleh Daud. Muaz kelihatannya sudah tidak berdaya lagi, dan dia sendiri tidak mampu untuk menahan serangan dari Daud biarpun Judin cuba untuk melindungi dirinya. "Halim, kau telefon polis sekarang jugak! Telefon polis!" Daud mengarahkan Halim supaya menghubungi pihak polis. Dia sudah tidak sanggup lagi berhadapan dengan situasi seperti ini. "Tergamak kau Muaz. Aku sayang adik aku! Terlalu sayangkan adik aku! Tapi dalam sekelip mata kau musnahkan hidup dia!" Daud hanya mampu memandang wajah Muaz yang telah sangat lemah dan tidak bermaya, terbaring sambil menahan kesakitan.
"Daud, aku....aku....aku minta maaf. Aku tak sedar apa yang telah aku lakukan Daud. Aku berdosa pada Dhuha, pada kau dan emak kau. Maafkan aku Daud! Maafkan aku!" Pinta Muaz. Ada air mata yang mengalir membasahi pipinya.
"Dah terlambat! Semuanya dah terlambat Muaz. Kalau kau boleh putarkan masa dan memastikan kejadian ini tidak pernah berlaku, pasti aku akan memaafkan kau dengan sepenuh hati aku. Tetapi...adik aku dah rosak. Kau tau tak, aku jaga maruah adik dengan sebaik mungkin supaya kelak aku dapat serahkan dia pada seorang lelaki yang akan menjaga dan menyintai dirinya dengan sepenuh hati dan dalam keadaan yang suci. Dalam keadaan yang suci Muaz! Tapi satu-satunya harga diri yang dia ada telah kau ragut hanya dalam sekelip mata sahaja. Kalau ikutkan hati aku, dah lama aku bunuh kau Muaz. Tapi, aku masih ada emak dan adik yang perlu aku jaga dan bersyukur iman aku masih ada dan masih dapat membezakan antara dosa dan pahala." Muaz hanya mendiamkan diri kerana dia tahu di saat ini tiada kata-kata yang mampu menenangkan emosi Daud. Muaz tahu dia yang bersalah dan redha dengan segalanya. Memang benar, apa yang telah berlaku tidak mampu diundurkan semula. Sayup-sayup kedengaran siren polis dan Muaz tahu bermula pada malam itu hidupnya akan berubah.

Muaz mengusap wajahnya perlahan-lahan. Kenangan hitam itu telah merubah kehidupannya dan juga kehidupan Dhuha. "Macam mana dengan kehidupan Dhuha sekarang? Maksud abang, Dhuha sekarang sudah berkahwin?" Tanya Muaz dan pertanyaannya membuatkan Dhuha ketawa. "Siapalah yang nak kahwin dengan Dhuha yang dah tercemar ni. Bagi percuma pun orang tak mahu bang."
"Dhuha...."
"Abang nak tahu keadaan Dhuha kan? Abang tau tak, Dhuha hampir-hampir bunuh diri kerana tak tahan dengan tohmahan dan umpatan orang kampung. Mereka tak salahkan abang, tapi mereka salahkan Dhuha. Mereka kata Dhuha ni perempuan murahan dan sanggup buat maksiat ketika emak dan abang tiada dirumah. Padahal mereka tidak tahu siapa yang bersalah. Tapi Dhuha bersyukur sebab emak dan abang sentiasa memberikan sokongan pada Dhuha untuk meneruskan hidup ini. Dhuha bersyukur kerana Dhuha tidak mengandung kerana perbuatan terkutuk abang itu. Kalau tidak mungkin Dhuha akan jadi gila bang! Sebab abang, Dhuha sekeluarga terpaksa berpindah dan meninggalkan rumah pusaka peninggalan arwah ayah di kampung. Dhuha tak tahan setiap hari orang kampung asyik mengata tentang Dhuha. Jadi Dhuha mohon pada abang jangan jumpa Dhuha lagi. Kalau abang ingin memohon kemaafan dari Dhuha, jawapannya Dhuha masih tidak mampu untuk memaafkan abang lagi. Selepas ini, kalau kita berselisih di mana-mana, Dhuha mohon abang berpalinglah, kerana Dhuha tidak sanggup lagi untuk memandang wajah abang. Mungkin suatu hari nanti jika pintu kemaafan ini telah terbuka dalam diri ini dan saat itu biar Dhuha sendiri yang datang berjumpa dengan abang."
"Dhuha...." Dhuha terus bangun meninggalkan Muaz seorang diri tanpa menoleh lagi. "Kerasnya hati kau Dhuha. Tahukah kau betapa terseksanya aku ketika di dalam penjara. Aku disebat hingga berdarah meninggalkan parut dan kesannya sehingga kini aku terasa. Separuh dari sisa kehidupanku aku habiskan didalam penjara yang dihuni pelbagai banduan dengan pelbagai kesalahan dan aku saban hari menghitung hari untuk keluar dari penjara besi itu. Bukan untuk memulakan kehidupan baru, tetapi demi untuk sebuah kemaafan darimu. Biarlah andai itu yang kau mahu. Akan aku ingat peristiwa ini sampai bila-bila dan luka ini akan sentiasa mengingatkan aku pada dosa yang telah aku lakukan pada diri kau Dhuha. Maafkan aku Dhuha. Pastinya aku akan tunggu keajaiban itu bila kau ikhlas memaafkan diriku. Aku doakan semoga kau berbahagia sehingga ke akhir hayat dan aku yakin pasti ada lelaki yang akan menerima diri kau seadanya." Kata-kata itu hanya mampu didengari oleh dirinya sendiri. Andai Dhuha dapat mendengar bicaranya, adakah Dhuha akan memaafkan dirinya tanpa memerlukan masa. Muaz pasrah dan terus berlalu pergi.

Hari ini Dhuha lambat lagi. Jam di pergelangan tangan, dijelingnya sekilas. "Matilah aku kali ni! Macam mana boleh lambat ni!" Dhuha mengomel sendirian di dalam lif. Sebaik sahaja pintu lif terbuka, terus sahaja Dhuha merempuh keluar tanpa mempedulikan orang ramai yang berada di dalam lif tersebut. Kedegaran beberapa orang di dalam lif merengus marah kerana rempuhan Dhuha. "Peduli apa aku!" Kata Dhuha di dalam hati. Mujurlah ketika Dhuha sampai, Encik Salehin berada di dalam biliknya bersama seorang lelaki.
"Kenapa lambat hari ni Dhuha?" Tanya Salmah sambil meletakkan failnya di atas meja dan terus sahaja ke meja Dhuha.
"Bas lambatlah hari ni Kak. Encik Salehin bising ke?" Tanya Dhuha.
"Nasib baik kau Dhuha. Dia tak datang check pun kat tempat kau, sebab datang-datang je dia terus bawa tetamu dia tu masuk bilik."
"Tetamu? Siapa Kak?"
"Kalau tak silap Akak, lelaki tu anak kepada kawan baik dia. Handsome tau Dhuha. Jatuh cinta Akak dengan dia sekejap." Dhuha menggelengkan kepala melihat telatah Kak Salmah. "Habis tu, cik abang Akak nak letak kat mana?" Salmah hanya ketawa mengekek mendengar kata-kata Dhuha. Tanpa membuang masa, Dhuha terus sahaja memulakan pekerjaannya.
"Terima kasih sebab Ashraf sudi datang jenguk pak cik. Dah lama kita tak jumpa kan? Lepas ni terus tinggal di sini atau nak membawa diri ke negara orang lagi?" Tanya Encik Salehin sambil memaut bahu Ashraf.
"Tidak pak cik. Lepas ni saya tak akan ke mana-mana lagi. Kesian umi dengan ayah. Mereka tinggal berdua sahaja. Ayah mahu saya menguruskan syarikatnya dan saya rasa sudah tiba masanya saya memikul tanggungjawab tu pak cik." Kata Ashraf.
"Baguslah tu Ashraf. Kalau ada apa-apa yang kamu tak faham, jangan segan-segan bertanya pada pak cik ye. Insya’Allah pak cik akan tolong mana yang pak cik mampu."
"Saya balik dulu lah pak cik. Dah janji dengan kawan nak jumpa dia kejap lagi."
"Kawan ke kekasih hati." Ashraf hanya tersenyum mendengar usikan Encik Salehin. Selepas bersalaman dengan Encik Salehin, Ashraf segera melangkah pergi. Tetapi langkah kakinya tiba-tiba terhenti sebaik sahaja terpandang wajah Dhuha yang sedang tekun menaip di mejanya. Hatinya berdegup kencang dan nafasnya bagaikan tersekat. Kenapa dia perlu bertemu dengan Dhuha di saat ini? Dia tidak pasti sama ada mahu menegurnya atau pulang sahaja. Entah bagaimana, kakinya terus sahaja melangkah dan berdiri betul-betul dihadapan Dhuha. Dhuha pantas mendongak apabila susuk tubuh itu tercegat dihadapannya.
"Dhuha."
"Ashraf."
Ashraf meminta izin daripada Encik Salehin untuk berjumpa dengan Dhuha di luar kawasan pejabat. Encik Salehin memberi keizinan meskipun di benaknya kini pelbagai persoalan terbit tentang hubungan mereka berdua. Mereka berdua menuju ke sebuah taman yang berdekatan dengan kawasan pejabat.
"Dhuha apa khabar?" Tanya Ashraf memulakan perbualan apabila dari tadi hanya kebisuan yang menemani pertemuan mereka setelah 5 tahun tidak bertemu.
"Dhuha sihat-sihat sahaja. Awak macam mana, sihat?" Pertanyaan yang sama Dhuha ajukan pada Ashraf. Ashraf mengeluh perlahan sambil mengusap rambutnya.
"Macam ni lah Dhuha. Macam yang Dhuha tengok sekarang. Saya sihat sahaja. Dhuha dah berpunya?" Tanya Ashraf inginkan kepastian. Jika Dhuha masih belum berpunya, masihkan akan ada peluang untuk dia merebut cinta Dhuha kembali? Cinta yang tidak berbalas. "Dhuha masih lagi sendiri Ashraf. Soal cinta bukan keutamaan Dhuha. Sekarang Dhuha mahu menumpukan perhatian pada pekerjaan dan keluarga." "Saya masih lagi cintakan Dhuha." Kata-kata itu sudah cukup meruntun jiwa Dhuha. Lelaki ini masih lagi menyimpan perasaan cinta terhadap dirinya. Ternyata anggapannya terhadap Ashraf sebentar tadi meleset.
"Walaupun 3 tahun telah berlalu, namun rasa cinta terhadap Dhuha tak pernah berubah biarpun bertemu dengan wanita lain. Cinta saya hanya untuk Dhuha seorang dan saya hanya akan bahagia jika Dhuha menjadi permaisuri dan penyeri kehidupan saya. Dhuha, berilah saya peluang." Pandangan matanya yang bening menikam sinaran mata Dhuha.
"Saya tidak boleh terima cinta awak Ashraf. Awak tak akan faham!"
"Fahamkan saya Dhuha! Supaya saya faham apa yang membuatkan awak tidak dapat menerima cinta saya! Betul ke dalam hati awak tak ada langsung secebis pun cinta terhadap saya? Cakap Dhuha!" Ashraf bagaikan tidak dapat mengawal perasaannya dan ini membuatkan Dhuha sedikit tersentak dengan perlakuan Ashraf.
"Kenapa dengan awak ni! Baik, kalau awak berkeras nak tahu sangat, Dhuha akan beritahu. Selepas ini pasti awak akan menyesal kerana menyintai seseorang yang awak anggap sebagai bidadari syurga. Awak pasti akan menyesal dan akan menjadikan pertemuan hari ini adalah yang terakhir buat awak dan Dhuha percaya pasti selepas ini awak berharap agar tidak pernah bertemu dengan Dhuha lagi." Ashraf hanya mendiamkan diri da sesekali dia mengerutkan dahi mendengar kata-kata yang terbit dari bibir Dhuha kerana dia cuba mentafsir setiap kata-kata Dhuha agar dia faham.
"Ashraf, Dhuha.....Dhuha tidak suci lagi! Maruah Dhuha sudah tercemar! Ashraf fahamkan sekarang!" Terkejut bukan kepalang Ashraf. Kenapa mesti telinganya mendengar semua ini. Dia lebih rela tidak tahu apa yang berlaku, tetapi sekarang sudah terlambat. Dia yang terlalu mendesak dan akhirnya terbongkar jua tentang Dhuha yang dia begitu ingin tahu. Dhuha ceritakan satu-persatu apa yang telah berlaku agar segala persoalan Ashraf terjawab dan selepas ini pasti mereka tidak akan bertemu lagi.
"Sudahlah Dhuha. Pergilah buat kerja, nanti Encik Salehin marah pulak. saya minta maaf kalau melukakan perasaan Dhuha dan memaksa Dhuha menceritakan segala-galanya. Saya pergi dulu." Segera Ashraf meninggalkan Dhuha yang masih lagi duduk termangu. Dia mengaku tidak dapat menerima kenyataan tentang kejadian yang telah menimpa Dhuha. Menyesal? Entahlah. Dia sendiri tidak pasti adakah dia menyesal kerana menyintai seseorang yang telah tercemar maruahnya. Adakah dia bodoh, masih lagi menyimpan perasaan cintanya terhadap Dhuha selama 3 tahun dan akhirnya jadi begini? Dia buntu dan tidak tahu apa yang harus dia lakukan sekarang.

Sejak pertemuan itu, Ashraf tidak lagi menemui Dhuha. Sudah seminggu kejadian itu berlaku. Dhuha pasti ini akan terjadi dan lelaki mana yang sanggup menerima dia setelah apa yang terjadi. Ashraf hanya mampu meluahkan rasa cintanya terhadap Dhuha tanpa sanggup menerima dia seadannya. Dhuha mengaku dia memang menyintai Ashraf dengan sepenuh hati dan kerana cinta dia sanggup melepaskan Ashraf pergi agar dia dapat mencari seorang wanita yang suci maruahnya. Biarlah dia korbankan cintanya buat lelaki yang bernama Ashraf. Berkali-kali dia katakan pada diri bahawa dia tidak layak untuk Ashraf dan dia bukan yang terbaik untuk menjadi bidadari syurga Ashraf. Dhuha pasrah. Di dalam hatinya, bukan hanya secebis cintanya untuk Ashraf tetapi sebuah cinta yang tulus dan suci.
"Dhuha, masuk dalam kereta." Dhuha terkejut sebaik sahaja kereta Wira berwarna hitam itu berhenti dihadapannya. Dia menjengah ke arah tingkap dan kelihatan Ashraf sedang memandangnya. Tanpa membuang masa Dhuha terus sahaja masuk ke dalam kereta. Hati Dhuha tidak keruan. Entah mahu apa lagi lelaki ini dan mereka berdua hanya mendiamkan diri. Sepanjang perjalanan, Ashraf tidak langsung memandang Dhuha, begitu jug dengan Dhuha sehinggalah mereka berhenti di hadapan taman Titiwangsa.
"Maafkan saya sebab buat Dhuha buat macam ni."
"Maaf? Untuk apa?" Jiwa Dhuha gelisah, hati terasa berdebar tatkala berada disamping Ashraf. Dhuha masih lagi malu kerana membuka kisah hitamnya pada Ashraf. Mungkin kini Ashraf jijik untuk melihatnya. Tetapi kenapa lelaki ini masih ingin menemui dirinya. Apakah masih ada lagi penjelasan yang perlu dia jelaskan pada lelaki di sampingnya ini.

"Maaf sebab tinggalkan Dhuha begitu sahaja. Bukan niat saya, cuma saya terkejut dengan apa yang berlaku dan saya tak tahu nak buat apa Dhuha."
"Bukan salah awak. Awak tak salah apa pun. Awak memang berhak buat macam tu pada saya. Awak...."
"Cukup Dhuha! Saya tak nak dengar lagi. Saya mengaku saya cuba untuk mengikis cinta ini jauh dari hati saya tetapi saya tidak berdaya kerana terlalu menyanyangi awak. Saya tinggalkan awak bukan sebab awak dah tercemar tetapi sebab saya tak sangggup membayangkan keadaan awak ketika itu. Awak tak bersalah Dhuha sebab awak telah teraniaya dan awak begitu lemah ketika itu. Bagaimana lelaki itu sanggup berbuat onar pada awak yang begitu baik. Kalau saya ada di situ pasti saya akan bunuh lelaki itu kerana mencemar maruah orang yang saya sayang dan cinta dengan sepenuh hati. Walau apapun yang terjadi, cinta saya pada awak tidak akan berubah Dhuha."
"Ashraf..."
"Dhuha, saya cintakan awak bukan sebab maruah atau kesucian. Saya cintakan awak sebab awak adalah untuk saya dan Allah telah menetapkan bahawa awak adalah jodoh saya dan saya harus menerimanya dengan seikhlas hati. Awak adalah untuk saya dan saya untuk awak. Kadang kala kesucian tidak dapat memberikan kebahagian dalam hidup kita kerana kesucian itu adalah amanat daripada Allah dan adalah tanggungjawab kita untuk menjaganya. Tetapi jika kesucian itu tidak mampu kita pertahankan bukanlah salah kita andainya kita sendiri tidak berdaya untuk mempertahankan kesucian itu Dhuha. Janganlah awak tolak cinta saya hanya kerana awak tidak suci lagi Dhuha. Manusia tiada yang sempurna Dhuha begitu juga dengan saya. Saya sudah letih dengan kehidupan ini dan saya mahu bersama-sama dengan awak membina kehidupan yang bahagia. Ini untuk awak." Ashraf menghulurkan sebentuk cincin pada Dhuha. Dhuha teragak-agak untuk mengambilnya dan tanpa sedar air matanya yang tertahan tertumpah jua membasahi pipi.
"Macam mana dengan keluarga awak? Mereka pasti tidak dapat menerima keadaan Dhuha begini." Dhuha tunduk memandang rumput.
"Dhuha, jangan difikirkan tentang itu. Ini adalah rahsia kita berdua dan tiada siapa berhak tahu. Cukuplah hanya saya sahaja yang tahu. Sekurang-kurangnya jika rahsia ini terbongkar, Dhuha sudah menjadi milik saya dan saya pasti akan mempertahankan Dhuha.Dhuhalah bidadari syurga buat Ashraf." Ashraf terus sahaja menyarungkan cincin itu dijari Dhuha. Dhuha mengukir senyuman dan memandang wajah Ashraf dengan rasa cinta yang mendalam.

Ya Allah! Adakah aku telah menemui kehidupanku? Akan bahagiakan aku disamping Ashraf yang begitu menyintai diriku. Ya Allah, berikanlah aku kebahagian yang berkekalan hingga ke akhir hayat dan berikanlah aku kekuatan untuk membahagiakan Ashraf.
Ashraf mengenggam erat tangan Dhuha. Dalam hati dia berdoa kerana Allah SWT telah memakbulkan doanya. Dia telah berjanji akan menerima segala kebaikan dan keburukan Dhuha biarpun maruah dirinya telah tiada lagi kerana dia telah berjanji didalam setiap doa-doanya dan Allah sebagai saksi cinta mereka yang suci.

10.18.2009

Cerpen: BERTEMU DAN BERPISAH KERANA ALLAH

14 FEBRUARI 2005...14 FEBRUARI???....hei, tarikh ni merupakan tanggal bagi pasangan bercinta bukan?....aku bermain dengan fikiranku sendiri....Arghh~..tidak!!..kena bangun pagi2 pula...Genap sebulan aku bekerja di KFC ni...Bosan duduk di rumah selepas peperiksaan SPM...hmmm, hari ini..aku akan mengikuti kursus di Permas Jaya, Johor...Hmmm...xsabar rasanya...mana tidaknya...aku akan berjumpa dengan Ariel Peterpan ku....(konon lah~...hmm, aku akan berjumpa dengan seorang mamat yang hensemnya macam Ariel~~ABANG SHAH...x sabar nya~...Dia merupakan seniorku di KFC...minatku pada dia segalanya bermula apabila aku meminati lagu band Peterpan...)..


Arghh..tensionnya...napa sungguh menakutkan kursus ni?...Eeee, pandangan lelaki di sini....napa suma nampak cam biang je?...Hei, rakankU duduk di sebelah mamat yang aku kira hensem dan manis raut wajahnya..Huh~...tidak, mamat tu pandang aku juga la...oh tidak ....perasannya aku~ ..Eh?...ak pun dah ikut biang pe?...Hehe, ingat aku seorang je perasan mamat yg aku kira hensem tu...rupanya rakanku di sebelah pun perasan~~~...KAK ZAI...yup, beria2 sungguh dia nak berkenalan dengan mamat tu...x ku sangka pula, selesai je kursus tu...Kak Zai sempat lagi meng-usha mamat tu...aku yang duk sebelah kakak ni dah terkebil2...aduh, malunya...


Sedang Kak Zai menahan teksi, aku yang terpinga-pinga, terkebil-kebil ditinggal dengan mamat tu...aduh, TEBAL nya muka aku!!...Hmm...saat inilah bermulanya perkenalan aku dengan dia...Bermula dari perkenalan ringkas...Bertanya asal-usul, keluarga dan sedikit cerita perihal diri..Dapat saja teksi, Kak Zai memanggil aku...


“Iqa, cepatlah..akak dah dapat tahan teksi ni...jom balik!!”

“Ah, ok kak...Iqa datang ni” Aku menjerit sedikit kuat...(Eh, lupa pula..namaku, IQA~~)

Aku bluur~~

“Ok lah awak, saya balik dulu”

“Oh, ok2..”


Naik saja aku dalam perut teksi, mamat tu datang mengejar dan menahan teksi tu.

“Awak, boleh bagi no phone?”

Aku terkedu...Apa aku nak buat ni?...Ah, bagi sajalah...tambah kawan..apa salahnya~

“Emm, 019-7220647”..

“Ok thanx”


Hmm…perkenalan ringkas….haritu aku tak dapat berjumpa dengan Abang Shah..ni semua gara-gara nak cepat..tapi aku dapat kawan baru pula~…

================================================================

TAWARAN KEMASUKAN KE PROGRAM MATRIKULASI SESI 2005/2006...”Ha?....aku baru saja kerja berapa bulan di KFC ni...kenapa dapat tawaran belajar pula ni??”...Tidak!...Hatiku memberontak/....x nak belajar!!!...nak kerja!!!....Mahu atau tidak hantar surat berhenti ni?
Parentku yang ketika tu sedang bercuti di Tioman, bergegas pulang ke rumah..risau akan anaknya ini...keputusan aku muktamad...AKU NAK KERJA!!!...Atas nasihat keluarga, aku terpaksa terima tawaran tu..Nasib aku baik..tidak seperti mamat tu..Eh, lupa pula nak kenalkan mamat tu~~~Namanya Ayoi...Dia xdapat lanjutkan pelajarannya...Tapi last2 dapat~...Dia sambung belajar di UNIKOP...Ah, xkisah lah...di mana2 pun boleh belajarkan???

=====================================================================

Dunia baru aku bermula di Kolej Matrikulasi, Gambang. Aku beruntung dapat berkenalan dengan dua rumetku yang aku kira sekepala dan ngam dengan aku...~~~NADIA dan FARAH..Sepanjang tempoh pembelajaran aku di Matrik, aku masih berkawan dengan mamat yang aku kira hensem dan manis tu~AYOI...Aku juga masih berkawan dengan ABANG SHAH...Oppsss..juga dengan sorang mamat ni~~~ABANG LAN...tapi abang sajalah..sepanjang belajar ni, Abang Lan ni banyak membantu aku...dari segi ajaran, juga dari segi buku-buku...Hu~mamat ni plak aku kenal secara xlangsung masa kerja di KFC branch aku...mamat ni gak belajar di KUKTEM(..Eh, sekarang dah naik taraf...UMP tu~)~~...berdekatan je dengan Kolej Matrik aku!..


Saat ni, aku masih jahil lagi....Dunia baru aku ni banyak melalaikan aku...perkenalan dengan mamat2 yang aku kenal ni, buat aku lupa sebentar...Nasib ada teman sekuiah dan sekelas aku~~AMY dan LIANA,...Mereka berdua inilah yang banyak menyedarkan aku...Perwatakan mereka dan juga pakain mereka, buat aku hormat akan mereka...Bertudung labuh, menutup aurat, manis, dan lembut!!...Lelaki mana tidak suka?..Aku yang perempuan pun turut ikut suka...


AYOI~...hmm, mamat ni menyampahkan lah!.....suka kacau aku!....suka ambil berat pasal aku!...

Hei~...xperlulah~~...

Aku ceritakan pada Ayoi, yang aku berkawan dengan Abg Shah..sengaja aku lontarkan ayt tu...Tau apa jadi?....Dia jumpa Abg Shah tika sem 1 berakhir...Tau apa jadi lagi?...Abg Shah lepaskan aku pada mamat tu!!!!!?????...Hei, ingat aku ni apa?...anak patung? Baby doll???

Full stop!!!!!!

Aku xnak berkawan dengan mamat2 mana dah...!!...lelaki semuanya sama!....Pandangan aku yang jahil~...

Mujur ada dua rakanku ini yang menyedarkan aku, Amy dan Liana...Mereka ni yang banyak ubah aku...Dari peristiwa tu, aku mula belajar akan agama yang aku acuh x acuh selama ni..setakat menunaikan yang wajib, tidak yang sunat..nama saja PANGKAT 1, Darjah Khas, Sekolah Agama Johor...Dari situ juga, aku mula belajar akhlak yg sepatutnya..Pernah satu ketika, aku menangis sendirian selesai saja kuliah...Artikel yang rakanku suruh baca, sungguh menyedarkan aku dari lamunan~~...Ah, persetankan lelaki yang memandang aku dengan pandangan itu..(Ishh, ganasnya bahasa~BM A1)...Aku menangis...kenapa aku menangis?...biarkan...Hanya aku yg tau mengapa!...

“Ya Allah, terima kasih!....” Syukurku padaNya.

=================================================================

2007...Cepat sungguh masa berlalu~....

Sekarang, aku berada di tahun dua pengajian peringkat IJAZAH di sebuah UNIVERSITI yang aku kira terkemuka dan ternama!....

Sepanjang tempoh aku bermuhasabah sehinggalah saat aku di Universiti ni, tidak ku layan lelaki...andaikata ku layan, acuh tidak acuh sahaja~..Mana yang perlu, itu di bolehkan..Babitkan hati dan perasaan~Aku minta maaf...

Tidak ku sangka pula, sepanjang aku belajar di U...ada seorang lelaki yg mengaku kenal aku semasa aku bekerja dulu..Dia merupakan pelanggan yang kerap kali ke KFC~tiap2 pagi...Regular customer katakan~...

Hmm...aku berkawan dengan dia..tapi tidak lebih apapun...sedikitpun, batasan itu tetap dijaga..hanya SMS bertanya khabar~~ia, hanya kadang2 tapi berlanjutan..

Perasaan marahku meluap saat ‘Regular customer’ ku mengaku yg dia bukan regular...tetapi Ayoi...hei, mamat ni wujud lagi ke dalam cerita ni?

Aku marah~...Aku marah...tapi, apa aku boleh buat?...xkan xnak berkawan...Aku mulakan kembali persahabatan kami...Atas dasar persahabatan...

====================================================================.

Hmm....pi mai pi mai...tang tu juga~

Aku semakin rapat dengan Ayoi...Dia menjadi kawan rapatku kembali..Segala masalah, segala rahsia, dan apapun di kongsi bersama.

“Hei, Iqa....di mana pendirian kamu dulu?”...

Hati aku bermonolog. Aku tidak dapat bohong hati aku..Semakin aku mengenali mamat ni...Semakin aku sayang dia...Suatu perasaan yg tidak patut wujud di hati aku...


Dia...juga berubah...hei, macam kebetulan pula ye?...nak dijadikan cerita~...


Banyak yg dia berubah setelah masuk Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta...Di UNIKOP, dia jahil...Tapi, setelah menrima tawaran belajar SPA, dia banyak berubah..katanya, aku juga faktor dia berubah?...yeke?....Aku aminkan saja kalau ia benar.


Kami banyak berkongsi pendapat, hal2 agama...banyak yang kami bincangkan....dari saat tu, aku yakin dia banyak berubah..tidak seperti dahulu...sekarang, bab agama boleh tahan kalau aku dengan dia berhujah..


Satu hari, dia menyatakan pendapat dia, mengenai hajat dia...untuk memperisterikan aku...
“Persahabatan kita ni, kadang2 rasanya dah melampaui batas...Walaupun hanya kata2...tetapi ia nyata salah...”..


“............”


Terngiang-ngiang dibenak aku..Ya!!... Salah!...


“ Seindah mana pun perempuan-perempuan di dunia ini, secantik mana pun mereka, menarik perhatian tahap mana pun, masih belum dapat menandingi Mawar Berduri seperti kamu”


“Seorang perempuan yang sederhana. Bukanlah seorang mujahidah segigih Zainab Al-Ghazali, bukan juga seorang yang sesabar Fatma isteri Hassan Al-Banna, tidak pula sefaqih Aisyah isteri Rasulullah SAW, bukan juga beribadah hebat seperti Rabiatul Adawiyah. Tetapi kamu adalah yang teristimewa. Perempuan terbaik.. Solehah, berperibadi mulia dan tegas orangnya."


“Kamu sukar disentuh..tidak sama seperti perempuan lain..hati kamu juga keras...sukar untuk disentuh”... Satu-satunya wanita yang ingin saya jadikan permaisuri di hati...bidadari di hati...penyeri rumah tangga...pembimbing anak2, dan juga tulang belakang dalam menjadi khalifah d muka Bumi Allah ini”


Aku tersentak..Manisnya ayat tu...keluar luhur dari lelaki yg aku sudah mula sayang...yang sepatutnya, tidak wajar aku ataupun dia zahirkan perasaan itu...


“Benar ke aku dah jatuh cinta?”


“Kalau kamu mahu, ikatkan saja ikatan ini..simpulkan ia...tutup segala yang tidak patut...zina mata..zina kaki...zina mulut...dan yg pling penting, zina hati....”


=====================================================================

9 MEI 2009

......Tut...tut...tut...

“Sapa pula yang telefon ni?” Getus hatiku...

Saat itu, aku baru saja menunaikan solat Asar yang aku kira amat lambat aku kerjakan...hampir ke Maghrib..Sambil menunggu azan Maghrib, aku menyiapkan dan memanaskan makanan utnuk bapaku.. Kami sekeualrga baru saja pulang dari Banda...Ayahku pasti lapar..

Aku angkat panggilan itu..

“Hello, Assalamualaikum..”

“Waalaikummusalam...ni Iqa ke?”

“Ye saya...sapa ni?...ada apa ye?”

“Maafkan saya, saya Din, kawan kepada Ayoi...saya ada berita buruk untuk di sampaikan”..

Saat itu, dalam benak aku, “Alamak ,dia accident ke?...Dia ada dekat hospital ke?”

Itu saja yang mampu terlintas di fikiran aku.

“Harap, Cik Iqa bersabar..Saya mewakili bapa Ayoi, untuk mengkhabarkan berita ini pada kamu...Ayoi telah meninggal dunia tengah hari tadi...Mayat dia di jumpai petang tadi..dia lemas..Harap Cik Iqa bersabar..”

Masa tu, aku ada di dapur..Ya Allah ,aku terduduk...Seakan-akan tidak percaya dengan perkabaran itu..

“Maaf, betul ke ni?..kamu jangan bermain dengan hal2 yang berkait dengan nyawa ni?...ini bukan perkara main2...” Aku kuatkan semangat ku juga...bertanyakan kembali..

“Bersabar ye Cik Iqa, saya sampaikan ni kerana bapa arwah suruh saya beritakan pada kamu,,,...mungkin bapa arwah tidak mampu ungkapkannya lagi...”..

“Ya Allah, Innalillah...Terima kasih kerana beritahu...Assalamualikum...”

Aku terus matikan panggilan itu...

Aku ke ruang tamu, sambil menagis teresak-esak...

“Mama, Ayoi dah x ada..Dia dah meninggal...!!”..Saat itu, adik2 ku juga turut ikut menangis..Mama dan adikku memeluk aku....

Ya Allah, masa tu, hanya Allah tahu perasaan ini...Panggilan telefon berdering2 selepas tu..dari rakan2 dia, saudara mara dia..Ya Allah, hanya tuhan saja yang tahu perasaan aku...sampaikan ak tidak mampu untuk menjawab kesemua panggila tu....Keluarga aku yang menjawabnya...Ayah aku menelefon keluarganya..bertanyakan perihal itu...


Malam itu juga aku bertolak ke KL, atas keizinan ibu bapa aku..sepatutnya keesokan harinya baru ak bertolak ke KL untuk menjalani latihan prkatikal 3 bualn di sana.Tapi, atas berita yang aku terima, malam itu juga aku bertolak...Ya Allah, hanya tuhan saja tau...aku x mampu untuk lenakan mataku...Yang aku fikir, moga-moga berita itu tidak benar..Bukan mayat dia....


*** Aku blur~~~


Saat aku sampai dirumah keluarga arwah bersama saudaraku, aku xdapat menipu mata aku sendiri..Ia, berita itu benar..Sekujur tubuh, diam tidak berbunyi, lembut, sayu, manis didepan aku....Dia masih manis seperti dahulu...mamat yang aku kira hensem dan manis wajahnya,,...Sama seperti dahulu...Tapi diam, tidak berbunyi, seakan-akan tidur...TIDUR SELAMA-LAMANYA!!!!!

JODOH, PERTEMUAN, AJAL DAN MAUT...DI TANGAN TUHAN...KITA HANYA MAMPU MERANCANG...ALLAH YANG MAHA ESA YANG MENETUKAN SEGALANYA...

~14 Februari 2005…Aku bersyukur dapat mengenali insan seperti dia…yg banyak mengajar aku erti hidup…erti kepercayaan…dan segala2 nya…Masih terngiang2 kata2, suara, harapan, kenangan dan impian dia…Semua itu hanya akan tinggal kenangan manis…Umpama sebuah coretan hati seorang insan bernama Iqa.

“Terima kasih Ya Allah!...”

Air mata ini menitik lagi…

Tak pernah terfikir olehku
Tak sedikit pun ku bayangkan
Kau akan pergi, tinggalkan ku sendiri
Begitu sulit ku bayangkan
Begitu sakit ku rasakan
Kau akan pergi
Tinggalkan ku sendiri
Di bawah batu nisan kini
Kau telah sandarkan kasih sayang kamu, Begitu dalam
Sungguh ku x sanggup ini terjadi kerana ku sangat cinta
Inilah saat terakhir ku, melihat kamu
Jatuh air mataku…Menangis pilu
Hanya mampu ucapkan, selamat jalan kasih
Satu jam saja, ku telah bisa cintai kmau diatiku
Namun bagi ku melupakan kamu, butuh waktu ku seumur hidup
Satu jam saja, Ku telah bisa
Sayangi kamu di atiku..
Namun bagi ku melupakan kamu, butuh waktu ku seumur hidup

BERTEMU DAN BERPISAH KERANA ALLAH
=====================================================================

10.08.2009

MENGGAPAI RAHMAT MU~....

YA ALLAH .
Seandainya telah engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagian antara kami... .agar kemesraan itu
abadi...

Dan YA ALLAH .... ya tuhanku yang maha mengasihi...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...

Tetapi YA ALLAH ....
Seandainya telah engkau takdirkan... .dia bukan miliku...
Bawalah ia jauh dari pandanganku... .
Luputkanlah ia dari ingatanku...
Dan peliharalah aku dari kekecewaan... .

Serta YA ALLAH . ya tuhanku yang maha mengerti... .
Berikanlah aku kekuatan...
Melontar bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja nan merah..agarku bisa bahagia...
Walaupun tanpa bersama dengannya...
Dan YA ALLAH .... yang tercinta... gantillah yang telah hilang... .
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah...
Walaupun tidak sama dengan dirinya YA ALLAH..

YA TUHANKU...
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu...
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan...
Adalah yang terbaik buat ku... .kerana engkau maha mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba Mu ini...

YA ALLAH....
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan di akhirat...
Dengarlah rintihan dari hambamu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Supaya aku dan dia sama2 dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai... dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh... .
Amin..
Ya Rabbal A'lamin.

10.06.2009

PERNAH DENGAR INI?

ak syg dia...seadanya ak...knapa ak pilih dia?...krn dia lelaki yg tulus, yg bOleh ak percayai...yg ikhlas...dan ak sgt rindukan ksetiaan dia 2....ak sgt rindukan dri dia yg pOlos tu...ak sgt rindukan dia yg xberkira...ak sgt rindukan segala2 ny aakn dia...xpenh ak jump insan spti dia...yg bgitu syg kan ak...yg bgitu rse b'tggjwb thdap dri ak.....yg xpenah menyentuh ak...yg hormatkan ak...yg xreti marah dgn ak......yg sgt cemburu akn sesuatu,...ak rindukan itu...kenangnan hny tiggl kenangna...moga tidak luput dri igtn...

PENH DGR INI>?
HMM....DH XDA BRU NK TERASA?...
MSE ADE?PENH HRGAI?
NPE X HRGAI?
AD SEBAB NYE KAN>?
XPELA...DIA MAHA MENGETAHUI~

9.30.2009

CERPEN: YANG LEBIH MENYAYANGI...

hmmm...lme dh x pOst entri kt cni....nk2 psal cerpen...hmm...k, nk letak satu crita lgi...tpi jgn anggp ia ade kaitan ngn cheQ...ap yg terjadi ats cheQ, cheq redha....crita ni d pOst kan cOz cheQ terbaca crita ni....hmmm....

Awan mendung berarak menutup sinar matahari pagi itu. Hujan renyai-renyai membasahi sedikit demi sedikit tubuh ini. Namun jasad ini masih tetap berada disisi pusara. Hari ini, tanggal 04 Ogos 2009, genaplah 365 hari dia pergi meninggalkanku.
Hujan semakin lebat. Aku masih setia membersihkan kawasan pusara itu. Pusara milik insan yang aku amat cintai. Pusara ini jugalah yang menjadi tempatku berkunjung pada setiap hujung minggu. Tiada lagi taman tasik tempatku beriadah seperti yang berlaku setahun yang lalu.
" Sudahlah, Maya. Jom kita balik. Hari makin gelap…." Julia sentiasa menjadi temanku. Setelah arwah pergi meninggalkan kami, dia tempatku mengadu.

Perkarangan rumah menjadi sunyi sepi tatkala mereka melihat kepulangan aku ke rumah. Mahu tersenyum pun aku tidak mampu lagi. Aku bukan lagi Maya yang dulu. Namun aku gagahkan jua untuk meneruskan hidup walaupun perit hari-hari yang aku lalui tanpa insan tersayang.
Julia memimpinku ke buaian dihalaman rumah. Rumah kampung yang mendamaikan ini menjadikan aku tenang. Aku mengayun perlahan. Julia membantu nenek di dapur. Atuk pula sibuk dengan tanamannya. Inilah rutin harianku. Aku tidak mampu berbuat apa-apa lagi selain bermenung.

**************************************************

Muhammad Amirul Daniel melangkah masuh ke ruangan pejabat. Semua mata memandang ke arah lelaki tinggi lampai itu. Aku akui, Encik Amirul mempunyai ciri-ciri lelaki idamanku. Namun aku tidak pernah meletakkan harapan untuk dekat dengannya. Memandangkan sikapnya yang angkuh itu, aku menjadi semakin benci dengannya walaupun dalam hati hanya Tuhan yang tahu. Julia adalah peminat nombor satunya. Setiap hari ada sahaja cerita tentang Encik Amirul yang keluar dari mulutnya. Sebagai anak CEO ditempat kami bekerja, Encik Amirul tidak mahu menurunkan walau sedikitpun egonya itu. Namun ramai gadis di syarikat tempatku bekerja ini tidak memandang semua itu. Mungkin bagi mereka, rupa paras lebih bermakna dari budi bahasa.
" Saya nak awak hantar ke meja saya sebelum pukul 2.00 tengah hari." Encik Amirul memang terkenal dengan sikapnya yang panas baran. Pantang salah sikit, haru biru satu pejabat dibuatnya. Nasibku begitu pada hari tersebut. Sudahlah lambat bangun, tayar kereta pancit pula, ini semua akan menguntungkan Encik Amirul. Bagiku, dia hanya mahu mencari salahku sahaja.
" Awak ingat pejabat ni bapak awak yang punya? Saya anak tuan punya syarikat pun tak lambat macam awak." Tengking Encik Amirul.
" Saya minta maaf, Encik Amirul." Aku hanya mampu memohon maaf.
" Awak ingat maaf awak tu boleh balikkan masa yang awak bazirkan tadi?" Marahnya semakin membuak. Aku semakin malu apabila semua staff memandang ke arahku. Suara Encik Amirul masih boleh menembusi pintu kaca diruangannya.
" Encik Amirul, ada seorang gadis menunggu encik di depan." Julia menyelamatkanku. Wajahnya kembali ceria.
" Awak bernasib baik. Sudah! Saya tak mahu awak terlambat lagi." Halaunya.

Selama setahun aku bekerja di syarikat tersebut, namun aku masih belum mengenali siapa sebenarnya Muhammad Amirul Daniel. Sikapnya sering kali berubah-rubah. Jarang aku lihat dia tersenyum. Majikanku itu sentiasa serius dengan hidupnya. Walaupun apabila bersama Dato’ Hamid iaitu ayah kandungnya sendiri. Sikapnya jauh berbeza dengan sikap Dato’ Hamid. Dato’ Hamid merupakan seorang yang prihatin, mesra dan jarang benar untuk melenting.

Hari demi hari, aku sering menjadi pelepas kemarahan Encik Amirul. Pada mulanya aku menganggap itu perkara biasa bagi seorang yang bertanggungjawab besar. Namun Encik Amirul bersikap pilih kasih. Apabila berhadapan denganku, sikapnya mula berubah. Aku juga tidak memahami sikap lelaki ini.
" Awak ni harap muka saja cantik tapi tak pandai buat kerja! Lebih baik awak berhenti kerja dan tunggu orang pinang awak. Tak payah nak menyusahkan mak bapak awak lagi!" Fail yang aku serahkan sebentar tadi dilemparkannya ke dalam tong sampah. Aku bertambah kesal dengan sikapnya apabila menyebut tentang ibu bapaku yang telah lama meninggal dunia. Julia dan Azman yang berada di tempat kejadian turut tergamam. Aku terus meluru keluar bersama air mata.
" Encik Amirul, bersyukurlah kerana masih dikurniakan ibu bapa tapi jangan menghina anak yatim piatu." Azman juga berang dengan sikap pengurus kami itu. Hanya Julia yang setia didalam bilik mesyuarat itu.

Aku mengemas segala keperluanku. Aku nekad untuk berhenti kerja dari terus dihina seperti anjing kurap ditepi jalan. Azman menghampiriku. Namun sengaja aku tidak mempedulikan kehadirannya itu.
" Jangan pergi, Maya. Kau masih diperlukan disini." Azman memujukku. Namun hatiku lebih keras berbanding batu untuk termakan rayuannya itu. Semakin aku rancak berkemas, semakin Azman emujukku, semakin ramai juga kakitangan pejabat menghampiriku. Mereka juga bersimpati dengan nasibku yang selalu menjadi mangsa pelepas kemarahan Encik Amirul.

Aku terus mengangkat kotak-kotak berisi barang milikku untuk dimasukkan ke dalam kereta. Dari jauh aku melihat Dato’ Hamid untuk mengejarku.
" Maya, saya tak benarkan awak letak jawatan. Saya perlukan awak sebagai setiausaha Amirul." Dato’ Hamid menghalangku.
" Dato, saya sudah setia hampir setahun dengan sikap Encik Amirul tetapi kali ini saya tak boleh usahakannya lagi." Pintu lif terus tertutup. Bangunan 7 tingkat itu hanya akan tinggal kenangan pahit aku selama bekerja dibawah Amirul Daniel.

Aku terus melangkah ke ruang parkir kereta. Namun dari jauh aku dapat melihat seorang lelaki berdiri disebelahnya. Lelaki tersebut kelihatan kusut masai dengan pakaian yang berpeluh.
" Maya…. Tolong jangan pergi." Azman masih belum berputus asa menghalangku.
" Dah lah, Man. Saya dah tekad…."
" Saya nak awak tahu yang saya sentiasa ada untuk menyokong awak. Balik dari kerja nanti, saya akan datang ke rumah nenek. Saya akan tolong awak cari kerja baru." Azman memberiku harapan.

Aku menekan pedal minyak dan terus ke pintu utama. Tiba-tiba aku dihalang oleh seorang lelaki yang mengejarku dari tadi.
" Encik Amirul!" Aku terkejut. Encik Amirul membahayakan nyawanya untuk menghalang perjalananku. Segera aku keluar dari kereta.
" Maya…. Saya cintakan awak!" Aku tergamam. Encik Amirul meluahkan isi hatinya di depan semua staff. Pak cik pengawal yang berada di situ juga tertawa melihat gelagat Encik Amirul itu. Tapi aku masih tidak berganjak dari kereta.
" …. Saya sayangkan awak. Tapi saya tak tahu bagaimana untuk memberitahu awak. Maafkan saya…. Saya tahu awak tak akan menerima saya setelah apa yang saya lakukan terhadap awak selama ini. Tapi kalau awak nak pergi juga, saya nak awak tahu yang saya terlalu cintakan awak…." Sambungnya lagi. Namun jauh disudut hatiku ini, aku juga menyimpan perasaan yang sama terhadap lelaki bongkak itu. Encik Amirul menundukkan wajahnya. Aku juga masih malu dengan kenyataan yang keluar dari mulutnya itu. Seluruh kakitangan yang berada disitu tersenyum melihat kami. Dato’ Hamid menghampiriku sambil berbisik.
" Anak saya tu tak pandai jaga hati wanita. Tapi dia benar-benar sayangkan awak. Itu jaminan saya pada awak. Dia tak akan sia-siakan awak…."

***********************************************

Mengharungi kehidupan baru sebagai insan yang disayangi banyak mengubah hidup kami. Amirul juga semakin matang dan berhati-hati dalam tindakannya. Namun aku sentiasa bersedia untuk membimbingnya menjadi pengurus yang lebih baik. Alhamdulillah…. Ramai yang menyedari perubahan sikapnya itu. Makan tengah hari bersama menjadikan hubungan kami semakin erat. Tambahan pula apabila bekerja dibawah satu bumbung.

0 Sepanjang 3 tahun melayari hubungan percintaan ini, kami belum pernah lagi berselisih faham. Setiap perkara yang berlaku, kami akan bawa berbincang. Aku bersyukur mempunyai Amirul Daniel sebagai kekasih kerana dia pandai membawa diri walau dimana sahaja dia berada. Sifat cemburu tidak pernah wujud dalam hubungan kami.
" Maya, saya nak awak tahu bahawa awak adalah perempuan pertama yang berjaya mencuit hati saya. Saya bukan memilih awak dari paras rupa tapi dari kali pertama saya lihat awak, saya sudah jatuh cinta." Amirul sering mengingatkan aku tentang perkara tersebut. Aku yakin dan berpegang dengan jaminan yang diberikan Dato’ Hamid 3 tahun dahulu.
" Saya mahu jadikan awak sebagai yang halal dalam hidup saya…." Setelah lama Amirul mendiamkan diri, kata-katanya itu cukup membuat aku terkesima.

Setiap hujung minggu kami menghabiskan masa dengan membeli persediaan untuk menempuhi alam perkahwinan. Keputusan untuk hidup bersama itu dipersetujui oleh kedua-dua belah keluarga. Atuk dan nenek juga selalu tersenyum apabila melihat cucu tunggalnya ini akan menamatkan zaman bujangnya.
" Mirul janji dengan nenek. Mirul tak akan buat Maya menangis walaupun sekali. Mirul nak nenek doakan supaya jodoh kami bukan setakat anak cucu tapi sehingga akhir hayat. Kalau boleh Mirul nak pergi dulu sebelum Maya sebab Mirul tak dapat bayangkan hidup Mirul bila Maya tinggalkan Mirul nanti." Kata-kata Mirul membuat hatiku luluh.
" Kenapa awak cakap macam tu? Kenapa awak nak tinggalkan saya?"
" Saya tak akan tinggalkan awak cuma saya tak sanggup melihat awak pergi dulu sebelum saya." Amirul mengesat air matanya.
" Dah lah, Mirul…. Nenek sentiasa doakan cucu-cucu nenek ni bahagia, dikurniakan anak yang comel dan hidup aman sentosa."

**********************************************

Satu khidmat pesanan ringkas aku terima pada tepat jam 12.01 pagi pada 19 September 2008. Tarikh tersebut merupakan tarikh yang bakal mencipta sejarah dan menjadi kemuncak hubungan kami.
" Tepat jam 10.00 pagi nanti, Maya Isandra akan menjadi milik Muhammad Amirul Daniel. Mirul terlalu gembira sebab impian Mirul selama ni bakal menjadi kenyataan. Maya, andai kata ada sesuatu yang terjadi pada Mirul nanti, Mirul nak Maya cari pengganti Mirul supaya Maya dapat melupakan Mirul dan akan selalu gembira seperti sekarang." Hatiku berbunga-bunga bercampur pedih apabila kata-katanya itu seperti menyimpan makna yang begitu mendalam. Namun dalam kebimbangan itu, aku tetap membalasnya dengan harapan yang menggunung.
" Terima kasih kerana sanggup menerima Maya seadanya. Tiada siapa yang boleh menggantikan tempat Mirul dalam hati ini."

Nenek masuk ke bilik pengantin dengan wajah yang berseri. Aku menyambut nenek dengan senyuman yang paling manis.
" Cucu nenek akan jadi isteri orang tak lama lagi. Lepaslah segala tanggungjawab nenek dan cucu nenek ni pun akan berpindah ikut suami ke rumah besar. Tinggallah nenek dan atuk dalam rumah buruk ni." Air mataku jatuh mengalir mendengar kata-kata nenek itu. Nenek mengucup mesra dahiku sebelum cincin disarungkan ke jari manisku ini.

Jam menunjukkan tepat pukul 9.50 pagi. Tok imam dan orang ramai juga sudah memenuhi masjid. Hanya tinggal 10 minit lagi. Hatiku berdebar-debar menunggu Amirul. Julia masih setia menjadi pengapitku. Dialah kawan yang sanggup mengorbankan impiannya untuk melihat aku gembira. Semua orang tahu Julia sering menarik perhatian Amirul dipejabat namun Amirul hanya setia kepadaku seorang.
" Hari ini segala-galanya akan berubah. Aku yakin Amirul tak akan buat kau menangis." Julia membisikkan kata-kata tersebut untuk menenangkanku. Namun jantung ini tetap berdegup laju. 10 minit telah berlalu. Namun bayang Amirul dan keluarganya masih belum kelihatan lagi.
" Kak Maya…. Kak Maya…. Abang Mirul!" Seorang pemuda dari kampungku masuk ke kawasan masjid dengan kelam kabut. Aku semakin tidak keruan. Julia menghampiri pemuda tersebut. Tanganku erat menggenggam jari nenek.
" Maya…. Mirul kemalangan!" Julia memberitahuku dan bersaksikan orang kampung yang berada di situ. Duniaku menjadi gelap gelita. Hanya Tuhan yang tahu betapa pedihnya aku menerima berita itu. Orang kampung mula berbisik sesama sendiri. Nenek memelukku erat. Aku memandang wajah nenek dengan linangan air mata. " Nenek…."
" Mirul dah tak ada, Maya. Dia meninggal ditempat kejadian. Azman juga cedera parah. Hanya kotak dan surat ni yang polis jumpa pada tangan Mirul." Aku mengambil kotak tersebut dengan tangan yang longlai.

" Maya….
Pada hari ni Mirul rasa terlalu bahagia. Kalau boleh Mirul tak nak hari ni berlalu macam tu je. Mirul sayangkan Maya lebih dari segalanya. Dalam kotak ni ada rantai yang Maya idamkan dulu. Mirul kumpul duit untuk berikan pada Maya pada hari bersejarah kita. Mirul nak Maya jaga seperti Maya sayangkan Mirul. Maya, Mirul akan sayangkan Maya hingga saat nafas terakhir Mirul."

***********************************************

Kini tiada lagi Amirul Daniel dalam hidupku. Duniaku juga tidak secerah dan seceria dulu. Tiada lagi insan yang selalu menengkingku. Tiada lagi insan yang memberi kata-kata perangsang kepadaku. Tiada lagi Amirul Daniel….

" Maya, buka mulut tu. Nenek suapkan nasi…." Nenek mengesat air mataku. Sepatutnya aku menjaganya ketika usia senjanya ini tetapi sebaliknya yang berlaku. Aku tidak sekuat dulu. Julia memerhatikan kami dari jauh.
" Nek, biar Julia suapkan Maya." Julia mengambil pinggan ditangan nenek.
" …. Maya, dah setahun Mirul pergi. Tak kan kau nak bersedih lagi? Kau pun dah tak terurus macam dulu. Tak secantik Maya Isandra kepada Amirul Daniel, tak seceria Maya Isandra kepada nenek dan atuk. Maya, jangan macam ni. Yang lepas biarlah lepas. Aku carikan kau pengganti ya?" Aku yang dari tadi hanya mendengar tanpa membantah, akhirnya bangkit dengan kata-kata.
" Tak ada siapa pun yang dapat ganti tempat Amirul dalam hati aku." Inilah maksud khidmat pesanan ringkas yang aku terima awal pagi dihari pernikahan kami dulu. Mesej itu juga masihku simpan dalam simpananku.
" Tepat jam 10.00 pagi nanti, Maya Isandra akan menjadi milik Muhammad Amirul Daniel. Mirul terlalu gembira sebab impian Mirul selama ni bakal menjadi kenyataan. Maya, andai kata ada sesuatu yang terjadi pada Mirul nanti, Mirul nak Maya cari pengganti Mirul supaya Maya dapat melupakan Mirul dan akan selalu gembira seperti sekarang." Tidak! Aku tak akan dapat melupakan dirinya.

Hanya kenangan kami bersama menjadi temanku kini. Segalanya dilakukan oleh nenek. Aku masih tidak dapat menerima hakikat ini. Biarlah apa orang mahu katakan. Aku mayat hidup yang hanya menyusahkan nenek! Aku hanya perlukan masa untuk menerima kenyataan yang pahit itu. Kepada nenek, terima kasih kerana sudi menjaga Maya seperti anak kecil. Kepada Julia, terima kasih kerana membantu nenek selama ‘pemergianku’ ke alam kenangan. Biarlah masa yang menentukan segalanya. " Amirul Daniel, awak akan sentiasa ‘hidup’ dalam hati Maya hingga matinya hati ini untuk meneruskan kehidupan."


~~~tidak wajar deh begini....hmmm....

9.19.2009

SELAMAT HARI RAYA

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN...CUKUP INI SAHAJA,....OKZ~~~~...

8.18.2009

x mo update daa...

x mo update daa.....
btw...tahniah wt rakan2 yg konvo tuk thun ni...moga kalian beroleh ap yg d ajati...mOga kalian d rahmati...

thnx wt rakan2 yg datang ritu(maaf...xtersebut suma...tkut sebut, ade yg xsebut pula...karang kecil ati...)...thnx wt yg wish....thnx wt senior2 yg wish....thnx wt wkil keluarga arwah yg dtg...thnx wt semua.....

n of course, thnx wt mama abah n family...

6.25.2009

TIDAK BISA...BISA...?

layan la perasaan ko int..smpai bile ko nk cmni?....stOp it!....
org pun bOsan dgr....
hu, xpela....ikut suka la....ati ni xle nk ckp pe lgi...itu yg d rase...itu yg d buat!....~bentak ati~

kate2 arwah.....
int...ad 1 prasaan tu xdpt zam nk jelaskan kt kmu....zam dgr kmu nagis, rase tersentuh...berdetak ati zam....xpenh dgr kmu nagis...zam memg xreti nk pujuk....klu int dpn zam,xtaula...mkin ari sy....:$...int, sebOleh2 nye...jgala akhlak ....dlm dnia ni tiada ap yg kekal mlainkan Allah....mlh iman pun....salula mohOn pd Allah n rapat ngn org2 yg baek...skng zam dpt clOse ngn kmu....tp xdpt nk pgang kmu.....klu kmu lari, zam kjar kmu smpai zam sedar yg kmu bukn utk zam,....zam knl ati kmu....zam xkenal rupe kmu....adstudnt yg lawa, tp xmungkin atinye sme ngn org sy kenal 2...hbgn ni sgt lme, sgt terjaga...mCik...msg suara ati saya...klu depn mCiik...kte2 mnis 2, saya simpan tuk bakal isteri saya ni....

kte2 arwah...
betapa indahnya apabila memiliki ati seseorang yg memahami erti persahabtan, persaudaraan, perhubungan sesama manusia...lebih baek lagi apabila dia mencintai seseorang e2 kerana Allah...sy sgt bersyukur....syukur sgt.....

~i miss it~/....
lelaki yg baek...i miss it....~

MASA....BIARLAH MASA YG TENTUKAN..SABAR, REDHA, TAWAKAL...IGT ALLAH....INSYAALLAH, SEGALANYA ADA HIKMAHNYA...DIA MAHA MENGETAHUI...

6.21.2009

sori kak rabiah...hehe

entri kali ni xda ap pun..oPpsss..int amek tnpa pengetahuan kak rabiah ni..klO kak tahu, maaf ye...int amek dari kmu...ayt2 ni sgguh ment\yentuh ati int...akak jgn marah int ambil ye....hmmmm...int sebak dgr ayt ni...rindu...int rindu....sgt rindu...sgla kenangan hingga ke akhir hayat dia pun int xmmpu nk lupe...kdg2 int pK, cmne ak nk lepas ke depn ni?k\nape hrus d bayangi kisah silam ni?terlalu indah...dan sgt indah....tpi, penat utk ingt nye...sebab ati ni akan sakit bile igt...sakit....bila akan henti?????....entah...ak xda jawapannye....


sebenarnya..
dia mengingatkan saya pada seseorang yang semakin hari saya rasa kehilangannya.
saya rindukan si dia.
segala kebaikan dia.
suara dia.
becoknya dia bercerita pada saya apa yang berlaku hari2 dalam hidupnya.

walaupun lewat di telefon perbualan kami, tapi saya tetap happy.
saya rindukan suara dia yang menjawab soalan saya.
saya rindukan suara dia yang marahkan saya yang degil ni.
saya rindukan ucapan "good nite", "sweetdreams", "guten natch","jangan nakal2" etc. dari mulut dia yang masa tu walaupun saya tak nampak tapi saya selalu bayangkan ia comel..huhu..
itu dulu..dulu yang dulu..dulu sangat..
saya pun tak kenal dia pada awalnya.
tapi dia baik dan ramah melayan saya.
dulu itu dulu..
dulu sangat...

sekarang semuanya dah tak ada lagi.
saya tetap mengingatinya.
dan merindui segala kebaikan dia.
saya ingat lagi katanya dia menghargai saya.
saya rasa sangat terharu.
sebab saya rasa happy dengannya.
dulu itu dulu..

~life must go on cause it is still beautiful babe...~

6.18.2009

SAAT TERAKHIR...(alamak...huhu...wua~~~)

Tak pernah terpikir olehku
Tak sedikitpun ku bayangkan
Kau akan pergi tinggalkan kusendiri

Begitu sulit kubayangkan
Begitu sakit ku rasakan
Kau akan pergi tinggalkan ku sendiri

Dibawah batu nisan kini
Kau tlah sandarkan
Kasih sayang kamu begitu dalam
sungguh ku tak sanggup
Ini terjadi karna ku sangat cinta

Inilah saat terakhirku melihat kamu
Jatuh air mataku menangis pilu
Hanya mampu ucapkan
Selamat jalan kasih

Satu jam saja
kutelah bisa cintai kamu kamu kamu di hatiku
Namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
Satu jam saja
kutelah bisa sayangi kamu..... di hatiku
Namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
di hatiku......

http://www.youtube.com/watch?v=BlRKCUjucjI

http://www.youtube.com/watch?v=a7BK9RDtsX0

http://www.youtube.com/watch?v=XMMxArAQwTk

6.09.2009

DIJODOHKAN DI SYURGA

hmmm..tgh dOk mengelamun...kenang kisah lalu...smbil bace2 artikel2 agma yg arwah kasi dulu...terbaca plak pasal kisah ni....hmmm....menarik....sgt menarik...andai ia benar, AKU INGIN!!!...

Kasih...
cinta yang terindah adalah mencintaimu,
sebuah cinta yang membawa kepada kebajikan.
Cinta yang indah hingga angin syurga berasa malu
burung syurga menjauh
dan malaikat menutup pintu.~

Bersumber dari Raja’ bin Umar An-Nakha’i, dia pernah bercerita: “Dahulu di kota Kufah tinggallah seorang pemuda tampan rupawan yang tekun dan rajin beribadat, dan dia termasuk salah seorang ahli zuhud. Suatu hari pemuda itu singgah di kalangan kaum An-Nakha’ dan di sana dia bertemu dengan seorang gadis yang cantik. Sejak melihatnya pertama kali, dia pun jatuh hati dan tergila-gila oleh kecantikannya. Demikian juga si gadis yang merasakan hal serupa sejak pertama melihat pemuda itu. Si pemuda lalu mengutus seseorang untuk meminangnya, tetapi ternyata gadis tersebut telah dipertunangkan dengan putera bapa saudaranya.

Mendengar keterangan ayah si gadis itu, mereka berdua menahan beban cinta yang sangat berat. Si gadis tadi kemudian mengutus seorang hambanya untuk menyampaikan sepucuk surat kepada pemuda tambatan hatinya: “Aku tahu betapa engkau sangat mencintaiku, dan kerananya, betapa besar penderitaanku terhadap dirimu sekalipun cintaku tetap untukmu. Seandainya engkau berkenan, aku akan datang berkunjung ke rumahmu atau aku akan memberikan kemudahan kepadamu bila engkau mahu datang ke rumahku.”

Setelah membaca isi surat tersebut, si pemuda kacak itu pun berkata kepada utusan wanita pujaan hatinya, “Kedua tawaran itu tidak ada satu pun yang kupilih! Sesungguhnya aku takut akan seksaan hari yang besar bila aku sampai derhaka kepada Tuhanku. Aku juga takut akan neraka yang api dan jilatannya tidak pernah surut dan padam.

Pulanglah utusan kekasihnya itu dan dia pun menyampaikan segala yang disampaikan oleh pemuda itu. Si gadis lalu berkata, “Selamanya aku belum pernah menemui seorang yang zuhud dan selalu takut kepada Allah SWT seperti dia. Demi Allah, tidak seorang pun yang layak mendapatkan gelaran kemuliaan kecuali dia, sedangkan kebanyakan orang adalah munafik.

Setelah berkata demikian, gadis itu lalu melepas segala urusan duniawinya serta membuang jauh-jauh segala sesuatu yang berkaitan dengan dunia. Dia pun memakai pakaian dari tenunan kasar dan sejak itu tekun beribadat, sementara hatinya merana, badannya juga kurus oleh beban cintanya yang besar kepada pemuda yang dicintainya. Dan kerinduannya yang mendalam menyelimuti sepanjang hidupnya hingga akhir hayatnya.

Setelah gadis itu meninggal dunia, sang pemuda sering pula berziarah ke makamnya. Pada suatu ketika dia bermimpi seakan-akan melihat kekasihnya dalam keadaan yang sangat menyenangkan. Pemuda itu pun bertanya, “Bagaimana keadaanmu dan apa yang kau dapatkan setelah berpisah denganku?”

Gadis kekasihnya itu menjawab dengan menyenandungkan untaian syair:

Kasih...
cinta yang terindah adalah mencintaimu,
sebuah cinta yang membawa kepada kebajikan.
Cinta yang indah hingga angin syurga berasa malu
burung syurga menjauh
dan malaikat menutup pintu.

Mendengar penuturan kekasihnya itu, pemuda tersebut lalu bertanya kepadanya, “Di mana engkau berada?”

Kekasihnya menjawab dengan melantunkan syair:
Aku berada dalam kenikmatan
dan kehidupan yang tiada mungkin berakhir
berada dalam syurga abadi yang dijaga oleh para malaikat
yang tidak mungkin binasa
yang akan menunggu ketibaanmu, wahai kekasih

Pemuda itu kembali berkata kepada kekasihnya, “Di sana aku mohon agar engkau selalu mengingatiku dan sebaliknya aku pun tidak dapat melupakanmu!”

“Dan demi Allah, aku juga tidak akan melupakan dirimu. Sungguh, aku telah memohon untukmu kepada Tuhanku juga Tuhanmu dengan kesungguhan hati, sehingga Allah berkenan memberikan pertolongan kepadaku!” jawab gadis kekasihnya itu.

Pemuda itu kembali berkata kepadanya, “Bila aku dapat melihatmu kembali?”

“Tak lama lagi engkau akan datang menyusulku kemari,” jawab kekasihnya.

Tujuh hari sejak pemuda itu bermimpi bertemu dengan kekasihnya, ia meninggal dunia. Semoga Allah sentiasa mencurahkan kasih sayang-Nya kepada mereka berdua dan mempertemukannya kembali di syurga.

~MUDAHAN2~

6.02.2009

TAHNIAH FARAH

dearest siti farahana nodzari.....
hmmm...thniah ye...its a gud news...saat ak trima brita kematian...ak trima pula brita akan bakal nye ade kelahiran nnti...ckup la brita sedih tu...cba utk lupakan...

thniah tau...yey, baKAL jadi aunty la cheQ lepas ni...sgt suka dgr nye...nnti dh lahirr, bgtau la aunty nye ni ye....

erm....tOpik laen...result dh kuar...Alhamdulillah, ak x fail paper subject prOf dOm...mesti arwah gmbira dgr brita ni....dear, int lulus...thnx bgi semangAT kak int...lepas ni, dh xda kmu utk bgi semgt kt int...air mate int menitik lagi...apsl la air mate int ni senang sgt nk menitik...kmu mesti xnk tgk int nangis kan?...int thn..tpi air mte ni yg mengalir sendiri/...dear, kmu xdpt hadir int kOnvo nnti kan?sedey nye...tpi, parent kmu nk dtg tgk....insyaAllah, xda halangan dri int klo diorg nk tgk...kegembiraan mereka, kegembiraan int juga...

hmmm...btw, int xle nk ucp thniah kt kmu...dlm ni pun bOle la eh?....xtau nk luah kt mne?...klO nk cite ngn kawan, mesti kawan bOsan dgr int sik crita pasal kmu...sO, int crita kat cni jela eh...erm, tahniah ats result kmu....kmu dpt pOinter yg bgus...thniah drpd int....int bgga dengan kmu...parent kmu mesti bgga ngn kmu..tpi., mesti diOrg sedey cOz kmu xdpt teruskan dh blaja...adeQ2 kamu kecil lagii....sian parent kmu...bile lagi la diOrg nk lihat ank diorg berjaya..sian sgt int ngn parent kmu...

5.28.2009

TIADA MOOD

TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD
TIADA MOOD

CUKUP LA TU...MEMG DH XDA MOOD...DIAM SAJA SUDAHLAH!...
~BISING PLAK~

NAK JERIT.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH..........................
WUA...................
NK NANGIS.....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5.20.2009

MALAS DAH....PENAT DAH...

terbang kau dengan sayap yang kecil
yakin engkau dengan diri yang kerdil
pekak kau dengan alasan remeh
terbang tinggi sejauh mungkin
teruskan libasan sayapmu wahai si kerdil
tidak sekali kau berhenti mengepak
kerana perlu kau ingat wahai si kerdil
bukan mudah mencapai awan nan tinggi

***

ketika terbang tingginya engkau
pastikan dekat dengan gunung
mungkin singgah kau di situ
kerana kemampuan membatas diri
teruskan terbang wahai si kerdil
berhenti engkau dengan tujuan
untuk terbang yang lebih tinggi
perlukan masa wahai si kerdil

***

telah kau sampai di awan biru
berhak kau rasa penatnya libasan
tidak lupa memandang ke bawah
tempat mula kau kenal itu terbang
tidak selamanya kau di atas
turunlah engkau serendah mungkin
kerana asalmu tempat kembali
selamanya kau bakal bersemadi

Semgt tu hilang...
ak jual mahal ...ya...ak jual mahal,...tpi ak xpenh nafikan...yg memg ak suka dia!....
tpi apkan daya...kami tiada jOdoh...
batasan agma byk buat kmi hrgai persahabtn yg d bina ni...
betapa kami cuba menjaga batasan...
betapa kami cuba elakkan..
hei?ap yg kmu cuba smpaikan int?
xpela...dis is a nOt suitable site utk luahkan sgl perasaan yg terbuku...
guess wat?beberapa ari sebelum arwah meninggal, arwah penh kate, mengenali kmu ckup pyh...kalau xda blOg ni, arwah xkn thu cite idup ak...
ye...ak memg jual mahal dgn arwah...tpi ketahui lah, ak ingin!...tpi ak cuba pegng btas yg d gariskan!~
sekarang?....arwah dh xda....
dh xda!.....
ap yg kami rncg utk ikat dlm wktu terdekat ni?suma dh xda...lenyp bgitu saje....
ak kenl dgn kuarga arwah pun dgn cra xsepatutnye....tpi, wt kuarga arwah, ye...mereka memg sudah sedia thu akan pilihan ank mereka ni...dn arwah sudh mklum akan fmily nye tetg iktn perkhwinan yg kami rncg~~sudh kenal ak!...ak saje yg xbersedia....
maaf, int igt nk jump secra baek, bile kite nk ikat....tpi...kmu dh xda...
kmu dh xda....maaf, wt kmu tersiksa pula...
tiap2 ari air mate int akn menitik....
serius, bru int thu, int memg syg kmu!...maaf krn int jual mhl dhluu...maaf keran int sering mengelak....tpi, kmu thu kan?int memg syg kmu?
kmu dh xdpt baca ni suma....
Allah lebih syg kan kmu...kmu laki yg baek....sgt baek....kmu berubah pada wktu yg btul...mesti dOsa kmu ckit...int dOakan kmu teng...rOh kmu teng,...n int sntiasa dOa, kmu d temptkan d kalangan org beriman...
klO kmu kate mengenali int buat kmu kenal ap itu nafsu dan iman. , mengenali kmu juga begitu....buat int sedr akn plbgai prkara...
xkn int tOlak kmu jika kmu msih hidup...xkn int cri laen klo kmu msih idup...
kmu xpenh sntuh int...kmu amt hOrmat akn int...kmu hOrmt dgn pndirian int...
thnx b my frenz...int xkn lupe suma 2...kite shbt sehati sejiwa....
int nk dalami hati kmu yg daif 2...bak kte kmu...tpi apkan daya, int xberhak...ati kmu milik int?....tdak dear, int xberhak,,,,int bukn insan terpilih utk kmu....int bukan bidadari kmu...
trima kasih krn anggp int bidadari ati kmu...trima kasih keran anggp int, mawar berduri...trima kasih ats peghrgaan kmu...
dear, kmu dh xda....int teringin nk beritau kmu...int syg kmu!!!!!!!!!!!!!!....tpi dh xbOle....int pegng kte 2, bile kite dh nk ikat...tpi, xsempt nk ikat...memg int bukn jOdoh kmu....int syg kmu....int dh xble kp 2...btpa int simpn ayt tu utk kmu,...rupe nye, bukn kmu dear....kmu kenangan terindah int....mne mgkin int akn jump org spti kmu...

hmmm.....ikut perancangn, kmi nk ikat 14february thun depn...yup...itu adalah tarikh kami kenal....5 thun dh kmi knal...klo x 14feb, 14nov insyaAllah...tpi Allah lbih syg kmu dri int syg kmu dear...kmu kte int xsggup tggu??/smpai bile2 pun int sggup tggu kmu...smpai bile2 pun..sggup!/...int sggup!...tpi kmu dh xda...int nk tggu kmu mcm mne?????
klO int thu kmu akn tigglkan dunia ni, akn int luahkan perasaan int pd kmu...akn int syg kmu...akn int baek dgn kmu...

maaf dear, tggal 9 mei akan int igt smpai bile2....maafkan int pgi tu, berkasar dgn kmu...xthu pula, aritu kamu akan tigglkan kmi semua....maaf...int xthu!.....dOnt wOri, int pegng pada kate kmu, int anggp ia amanat kmu...akan int cuba tOlong fmily kmu...parent kmu baek....tiap2 ari diOrg call int kmu tau...mereka rindu sgt kt kmu....kmu taukan?....int jadi kak ngah?...ok kan>,,,,ajt kmu nk peristerikan int xsmpai, tpi int tetp jadi sbhgian kuarga kmu k?.....adeQ kmu pun salu msg int...yg kecik pun salu call int...hmmm...npe jadi cmne pula?x apela....dh takdir..

kmu tau, kmu idup dulu, int cuba buang jauh2 perasaan rindu int pda kmu...kmu dh xda ni plak, meluap2 rindu int pada kmu....int rindu sgt kt kmu...kmu dh xda, bru int sedr akn syg nye int pda kmu...btpa pntng nye kmu pd int...kite dh nk ikatkan?kmu pun dh bgtau abah kmu kan?...tpi ap daya...kite hny mmpu rncg.....tuhn yg tntukan sgala nya...ajal dn maut d tgn tuhan...kmu milik Dia...bukn milik int...tpi, kmu penh siggh d ati int...xmgkin akn int lupe....
hmmm....kmu taukan ati int cmne????sgt sukr tuk trima?sgt sukr tuk ubat?........hmm...alamt nye, pyh la ati int ni nk terbuka  lagi...hmmm...bpe lme lagi agk nye bru int buka smula...mOga mase merubah segala nye.....kalau la kmu dpt bae...dpt fhm....ingin skali int kte pada kmu...int syg kmu!!!!!!!

5.05.2009

LEPASKAN LELAH DI MIDVALLEY+GARDENS

hu...cm xda tempt laen...planning byk cancel daa~
gmbr sja ckup menggambarkan kami menghargai ap yg kmi lakukan...
hOp, puny masa dan peluang utk lakukannya lagi~~


hehe...ap saja kami berkOngsi...sharing is caring,.,,,ini saat2 akhir kami bersama,...mOga bertemu d laen wktu...InsyaAllah..
*having a pan mee sOup, takOyaki, n pOrtugise grill dOry n sQuid*
*cheerish* *wink*
*Oasis*

kami juga sempt pergi GARDENS....
*aliaa deeyana berpOsing*
*hny berpOsing...tidak bershopping*

juga berada d GARDENS
*kurik kundi berPosing?...oh nOoooo*
*d tekan kan sekali lagi, hny berpOsing...tidak bershOpping*

suPposed 2 b, gmbr ni dulukan?...ah, biarkan saja!....
*hajat nye nk p tmn tasik titwngsa n mkn2...*
*sudh lewt petg pula*
*sO dating kt MID VALLEY n GARDENS pun OkeYyyiss*

hehe...sengaja d letkkan gmbr rOsak ni....suka~
*wink*...
*will alwyz remember oUr frenship 4 eva*
*gadO2 biasa la kan*
*niCe 2 knO u dear(erk...x ckup cOrumn kan?...weee~~)*