2.21.2009

PRANK MENGENAKAN CHE AM MENJADI~~

AMLAH BT ABDULLAH

15 FEBRUARI 1987

(gmbr akn d masukkan kemudian cOz camera bru shida berada d HONG KONG squnk ni)

HU~~

ya....kali ni ak berjaya....hehe~~....



ok....selaku penulis skrip asal, selaku pengolah crite, n selaku 'pengkaji kebarangkalian'(feasibility study)...ya, itu lah PERANAN ak utk besday girl kali ni..

PENGARAH-nisha

PROSEDUR-shida

PELAKON-
nor intan shafiQah a.k.a intan(rumet che am+keras ati+mulut lepas)
aliaa diana a.k.a aliaa(rumet che am+kaki merajuk)
khairunisha a.k.a nisha(pemutar belit dan si batu api)
wan nurshahida a.k.a shida(pembawa kek...si batu api)
syamimi a.k.a mimi(security n cameraman)
nani a.k.a nani(pelakon tmbhn yg memg x d jang(saksi akn ,….)
fatimah zahra a.k.a tim(pendengar setia yg kononnya xtau pape)
nur rohani a.k.a hani(pendengar setia yg kononnya xtau pape)



SINOPSIS
Intan telah mencetuskan kemarahan aliaa dan hal ini telah menyebabkan aliaa merajuk dan mendiamkan diri. Che am selaku rumet mereka berdua ini perasan akan hal ini n cuba mendaptkan info berkenaan hal ini dan mengapa hal ini berlaku.
Plot d kembgkan dengan watak nisha s a batu api.nisha telah merungut dan menceritakan situasi yg berlaku sepanjang ketiadaan che am d bilik. Che am mula mempercayai kata-kata nisha dan cuba menyeldiki hal ini.
Kemudian pertelingkahan aliaa dan intan telah sampai thap kemuncak di mana aliaa telah melanggar intan ketika intan sedg bersiap sedia utk pergi ‘discussiOn’. Hal ini, menimbulkan kemarahan intan n…..haha…..GUESS WHAT????

hmm….sambutan ni nk d wt dri ari selasa lepas tpi memandangkan besday girl ade LATIHAN RENANG, kami tunda plan ni….ke ari SABTU,21 februari 09…

ok…plan ni berjalan ari jumaat d mana pada pgi jumaat 2, kami telh memulakan babak lakonan kami…kira nya, after sarapan pagi, aliaa n ku bergaduh mse berbincg mengenai smbutn besday che am. ku secara xlngsung telah terlepas kata psal besday dia yg lepas dan ini menyebabkan aliaa merajuk. Dlm situasi ni, ku yg berslh cOz terleps kate…Maka, nisha bertindak menceritakan hal ni kepada che am..(che am PERCAYA!)..lakonan nisha, ku, aliaa menjadi!!!...
Maka, utk haritu, aliaa dan ku bermasam muka. Hehe…che am aritu xda d bilik(clasz renang).plOt d tmbh utk meyakinkan lagi crite…mlm 2, ku msg che am :

INTAN : BENGANG!!!
CHE AM : nape bengang? Sebab
leya lgi ke?
INTAN : …….(xbalas)

- CHE AM MASUK PERANGKAP, TERTIPU!!

sO, after balek kelas renang, che am xpuas ati, n trus tny nisha akan hal ni..hehe, nisha pe lagi, kelentOng arr….hmmm…ikut situasi kali ni, aliaa bersalah cOz ku n nisha telh bersemuka dgn aliaa dgn cara baek , bertanya cara baek, plan utk besday che am jadi @ x?...nmun aliaa juz mendiamkan diri n wt bOdo(dOk ngadap laptop dia).. sO, ku n nisha memg bengang…sO, 2 yg ku hntr msg pd che am..n balek 2, che am trus tny nisha bg dptkan kepastian..nisha pe lagi, kelentOng!!...memg pelakoN terbaik..yg aliaa plak, mendiamkan diri jek…si che am tny pun dia still wt bOdo(itu adlah thp merajuk melampau ye)…d sini d tegaskan sekali lgi, CHE AM MASUK PERANGKAP, TERTIPU!!

KEESOKAN HARINYA ( sabtu )

Pagi 2-
Aliaa n ku ade discussion(erk…che am nk p library…tpi alarm hp nye telh d matikan oleh ku…sO dia bgun lmbt utk aritu, klO x dia nk p library...FUH~~~selamat).. ak n aliaa bersiap diam2 dgn si shida utk p mid..si nisha sedp lagi bOngkang tidO(cheah~~)…p mid, tercOngok kul 10 pgi(xpenh2 p mid time ni)..bli brg2 ckit, temn si shida bli brg utk bwa ke HONG KONG…n bru bli kek…KEK FLAVOR CHOCOLATE BANANA(nice….sedp!!!)…..TERTULIS DI KEK: SWEET 22, CHE AM BONTOT BESAR....haha...smbil2 2, dOk tepOn si nisha ni suh tgk2 che am kt bilik cmne, hampeh nisha,,,,,…bru bgun tidO~~….Org dh separa jalan kt mid valley ni…

Aliaa dulu balik bilik…kul 1220/…ku plak lepak kt security deprtment(kt bilik mimi la…ksut suma angkut)…den mimi jalankan wtak dia, dgn pegi bilik kotOrg utk berbual2..ini adlh bgi memastikan si che am ni x pegi bilik si tim n mimi…che am ni bukn nye reti dOk diam pun…keja jln je tau!!...heh~…balek bilik , diOrg ajk ak p mkn, mula che am ckp ngn ak, ajk arr si aliaa makn…ku beta arr….suh dia…dia kte, xnk arr(tkut gk nk ajk minah 2)…last2 suh si shida(ini dh rncg awl…klo x sape nk ajk minah ni mkn…dh dia dingin je…dh ler wt suma org bengang)…\haha…

After mkn, lepak2 sekejp…msuk wktu, sOlat….den bring sat…mse bring 2 la si che am ni ckp ngn ku, wei….nk ajk x si leya p mid petg ni?(oo…..plan kitOrg nk p mid sat petg ni after ku abes discussiON)…ak ckp arr…sOri, ko ckp arr ngn dia…che am pun tny la, nsib la si aliaa ni menjwb..pastu, si che am ni nasihat ak, suh berbaek ngn aliaa, ak yg keras ati ckp, xnk!....den, che am dh start nk tidO(ni x le jadi ni….plan kena mulakan ni)…pggil si nisha utk jaga si che am, jgn bgi tidO….maka dtg la minah 2 bwa laptop smbil brbual2 ngn che am…ok, ku bersiap sedia utk pergi discussion…mse dh bersiap, nk p amek laptop…satu adegan x d duga telh berlaku.d mana, ku n aliaa telh berlggr same sndri mse nk kuar…sO, si aliaa ni xpuas ati sOund ak,’kO pe hal lggr2 ni’..ak plak, mendengus geram, jelling si aliaa ni….keluar dri bilik, hempas pintu!...(sekuat ati ni tau…hehe)…(erk…mse ni act asik xjadi…asik nk gelak…bpe kali cut)

Plan d teruskan…..hehe….smpai kt parking bwh, ku tepOn che am…nyatekan ke xpuasan ati…dh la si aliaa ni yg lggr, nk mrh2 ku lux…mrh lgi ngn perangai aliaa 2…ku minta che am trun temnkan ak sebentar, bincg akn hal ni…cOz ak nk sOlution nya…wah, minah ni demand la plak….ajk jmp kt tgga je…ku xstuju, ajk jmp kt tmpt tv….lgi la ku xstuju(nasib la ku leh yakinkan minah ni agr trun tmpt parking)…..nasib la dia leh tOlerate ngn emO ku 2…..sO, dia pun bergegas trun+pkai tudung…ikut plan ,si nisha akn kejar che am tny nk p mne…tpi, plan jadi senang bile si che am ni plak yg ckp ap yg terjadi(haha……memg kena tipu n terpedaya la minah ni)….. CHE AM MASUK PERANGKAP, TERTIPU!!


Ku yg kt bwh ni, dh prepare ngn another plan…in case klo si nisha ni xdpt attract si che am ni agr tny d mana ak…cOz plan kitorg yg seterusnya adlh bwa si aliaa ke bwh(ke tmpt prking)..mse che am trun 2, nisha dh alert kan ku..sO dgr je tpk kaki, prepare miscall nisha(miscall je…supaya nisha, aliaa, shida, n mimi bersiap turun)…ku plak smbil miscall 2, bebel dlm tepOn…kOnon nye, merungut ke xpuasan ati smbil melenting la ni kt si nisha(sO, kire nisha tau arr yg ku ade kt prking)…upper nya, plan ats dh jadi bile mne si che am ni ngn senang ati nye kena tipu cite kt nisha..haha./… CHE AM MASUK PERANGKAP, TERTIPU!!


Smpai je che am, ku ckp ku xpuas ati…ku ckp ku xnk hal ni berlnjutan…bgi che am yg dh kenal ku, hmmm….dia psti igt ku dh mrh thp cipan…tau jela klo mOod ku dlm mrh…suara, 1 blOk leh dgr…haha…che am cube tengkan ku, che am kte, after ku kuar bilik, nmpk gya aliaa cm nangis(cOz dia trus bring smbil tutup muka ngn batal…xsedr 2…si aliaa 2 bukn nangis…tpi dOk gelakkan hang 2…haha)….mse 2 , ak cube ckp je ap bnda yg timbul dlm kepla ku(dlm ati, mne si nisha n aliaa x trun2 lg ni)….. CHE AM MASUK PERANGKAP, TERTIPU!!


Uper nya, diOrg dh smpai…tpi xkuar….dOk gelak tgk lakOnan ku…diOrg ckp, memg dgr arr ku mrh(smpai dlm blOk pun dgr)….haha….smbil 2 diOrg ambik mOod la kate kan….plan makin panas bilamana, si aliaa n nisha kua dgn muka serius(wah…pndai tOl 2 minah ni bwa eksprsi muka)….nsib dIorg bwa muka, sO ku ble kekalkan lagi muka bengis+geram ku 2…

Dtg2, sperti yg d rncgkan, aliaa cuba minta maaf pada ku….ak yg hangin ni, ckp sOri….ak ngn tekstur bdn ngn muka xpuas ati, x lyn si aliaa ni…sprti yg d rncgkan juga, si aliaa ni cuba minta maaf juga, kali ni d tarik nya tgn ku, hu…ku trik tgn ku kembali, ku tepis tgn aliaa…mse ni, aliaa mengalirkan air mata(cheah~..pndai gk berlakOn….kte nye, ‘dh ak tgk air mate ko bergenang, mte ko merah,tgk muka kO ak nk nangis.., den,ak nangis arr’)…hehe, mse 2, air mate ku pun dh bergenang….hehe…..

Eh lupe, mse cite ni berjln, si nani(juniOrku)…tercOngok kt pintu menyaksikn pergaduhan tegang 2….ku mse 2 dh cuakkan, almk mmpus klO si nani ni igt gaduh btull….xpasal2 dia pggil penyelia kn(upper nya…..ni pun berlakon nk saksikan gduh 2…)…haha, kire pelakon tmbhn x d undg la ni…

Ok…plOt smpai ke kemuncak bile mne ak cube hOtkan lagi situasi ngn tOlak bdn che am, cuba naikkan kemarahan dia….tpi, che am ni tenang la plak…dia undur je diri dia,….n nasihat kt ak blik slOw2…almk, x ikut skrip dh ni…ptut nye, ku naikkan kemarahan che am…..ptt nye, ku asak lagi si che am ni, bgi dia mrh…msti dia mrh nye la…tpi….bile tgk si nani dh tgk pergaduhan ni, k dh cuak…adOIi….kena pggil si shida n mimi ni…nk2 plak si che am ni xmrh…..adOooiii…si mimi n si shida ni plak xkuar2….pent dh ak bgi signal….termasuk la dOk tendg2 si nisha ni….nasib la si che am ni xperasan…haha….last2 kuar pun mimi n shida…..smbil nyanyi lgu d follow plak oleh kitOrg…mse 2, plan tmbhn……yg mne suma Org xstuju ngn plan ak ni…..pecah telur kt kepla che am!!!....haha..~~~….xguna telur la…dh suma Org xstuju…sO, ku guna bedak wangi tabor atas kepla dia je…haha~~,…..hu, mse 2 nk menitik air mata che am…mse 2, dia bru sedar yg selama ni kitOrg dh tipu dia ngn lakonan…n upper nya…dia kena tipu…WA KENA BEB!!!!!!!....................CHE AM MASUK PERANGKAP, TERTIPU!!.........haHAHAAHahaha….byk kkan bersabar jela ye ngn pe’el kwn2 kmu ini…eceh~~…
btw, cite ni byk dri ap watak yg ku bwa la...klO ikut, dri watak2 pelakOn lain, dh tntu diOrg ade persepsi yg berbeza..eceh~~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~WA KENA BEB~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


IN REALITY
-si nisha a starter cite ni...tkut!!(xpenh berlakOn katekan)
-si nisha ni dpt award 'kaki kelentOng' n 'dalang' tOl/...(at last...xreti2 berlakon, dpt award plak Oleh si che am)
-si nisha ni smpai termimpi2 akan lakOnan ni
-si nisha cuba menghafal skrip
-si nisha bersama pelakOn2 lain terpaksa pech Otk pk tmbhn idea tiap2 kali slh jln(ni kes si nisha silp intrO la ni....2 la,hafal skrip lgi)
-si aliaa cuba menahan gelak tiap2 kali tgk reaksi si intan, si nisha, si shida , n si che am
-si aliaa menghadapi dugaan yg besr pabila si che am menghulurkan 'dan fa,jeruk, asam'(terpksa wt bOdo)
-si aliaa gelabah bilamana che am nk p library(nk ikut skali..)
-si aliaa terpaksa menahan kate2, n sesak nafas ketika adegan nangis
-si aliaa n daku terjaga bpe kali pd ari kejadiaan cOz che am dpt pggiln(sgguh risO klo dia kuar pgi 2)
-daku, si aliaa, si nisha terpaksa tukr nme+gmbr dlm skype n YM bgi memudhkan rncgn
-daku terpaksa tahan gelak dlm ap situasi kelakar
-daku terpaksa memikir idea2 bru in case klO tidak jadi
-daku menggeletar ketika ku hempas pintu, n hp plak wt mslh tetibe mati mse nk call si che am
-daku ketandusan idea percakapn bila si aliaa nangis n bila mana kek xsmpai2 lgi
-daku gelabah ketika makan, nmpk si hana turun ngn bju kurung n beg(risau si che am thu yg ku tipu dia akn discussiOn)
-daku menggeletar bilamana nk Off n on kan balek hp si che am yg sedg tidO2 aym
-daku tumphkan air kt bilk mimi cOz gelePO sgt igt che am yg dtg
-si shida gelabah bilmana si che am nk ikut dia p mid valley
-si shida n si mimi cOver kek dekt pantri yg penuh dgn bju2 org(xpsal2 terbkar ni)
-si mimi gelabah bilamana terserempak dgn che am ktika kuar bilik(cOz che am wt muka teruja....)
-si nani s pelakOn tmbhn...nk tgk lakOnan yg d lakOnkan....dpt award kitOrg!memg terer berlakON!
-si che am yg lgsung xjngka n tertipu
-si che am yg risau akn pergaduhan si aliaa n daku
-si che am yg gabra
-si che am wish agr KAWEN CEPT...kami amin kan saje!!

6 comments:

AiMaN HaDi said...

intan!
gle ah.. pandai ko guna karekter sorg2 ek nk ngena kn che am.. ko mmg terbaik la kalo bab2 ngamok2 ni..hahahhahaha..

nk gambor!!
nk gambor!!

intan shafiqah said...

hehe~~~
nsib Ade member2 spOrting~~~
thnx 2 all member yg jOin dlm lakOnan ni..hehe....

hehe~~
ku kaki ngamOk n juga cept kewl~~~
xnk bagi award ke??/
ekekeke~~~

gmbr?nnti2.....tpi xsempt ambil gmbr muka terpernjt rse nye...
bateri abes~~

Zulaikha said...

kesian che'am..
hahaha..
part nanges tuu tak leh blah!!
mmg pelakon terhebat alaf baru laa korg ni..hehe

=int@neq@shut= said...

hehehe~~
ngn che am x perlu kesian..memg ptut dia kena cmtu~~
haha~~~

2 la pasal, part nangis 2 memg semuljadi bile mne msing2 menitikkan air mata...
gabra che am mse 2~~
haha, den dia plak nangis~~

hhehehe~~
pasni nk berlkOn dalam spa Q 3...x pun, ayat2 cinta 2...hahah~~~

Muhammad Hafizzuddin said...

cool gila prank nih

=int@neq@shut= said...

HEHE~~~
smbutn utk kwn....
saje kenakan...
cOol?...
trimas2...eceh~~~

~~~prank mengenakan che am menjadi~~~