Lapis marie cheesecake! pergh. sebut cheese je dh meleleh air liur. haha. stok cheese byk kata kan. wa giler cheese. harap maklum. simple entri. konon2 nk wt tiramisu. ait, lebih kurang resepi ngn lapis marie cheesecake. kira sedara mara arr ni.
nak buat tiramisu, tapi biskut panjang2 ala-ala bahulu tu tak jumpa la plak. aduih. ok, kiter tukar resepi arr. dah jadi lapis marie cheesecake plak. sedap nya! sangat mudah dan mengancam okeyh!
resepi ni, rata-rata bloggers memang guna resepi ni. simple tapi sedap dan mudah. lazat!!
resepi:
250gm cream cheese (intan biasa guna tatura)
250ml non-dairy whip cream (apa2 jenama pun boleh asal jangan guna yang dairy)
1/2 cawan gula halus
biskut marie satu pek
segelas air campur ngn 2sudu nescafe
- cream cheese + gula putar hingga kembang
- whipping cream juga putar dalam bekas lain hingga kembang
-campurkan semua guna kaedah kaup balik
-biskut marie celup sekejap je dengan air nescafe tadi. jangan lama. bagi kena air 2/3saat dah.
-sediakan bekas. tepek selapis cream yang kita dah campur tadi
-susun atur biskut marie yg dicelup nescafe tad atas lapisan cream, tutup biskut dengan selapis lagi cream
-buat sehingga habis. lapisan paling atas, cream.
-masuk peti sejuk. 2-3jam nanti, lahap dan hadap lah lapis marie korang tu. sedap! tak ingat dunia dah. makan dan makan! heavennnnnnnnnn.
1 comment:
npk smple... nnt boleh try... :)
Post a Comment