8.28.2010

RESEPI : AGAR-AGAR ROTI DAN NASI KERABU

Today...nk include 2 resepi =)...Rata2, sama je bhn dia d page2 resepi yg laen =)...

1) Agar-agar roti
2) Nasi kerabu

1) AGAR -AGAR ROTI


20 gram solid agar - agar ( 1 bungkus)
1000 ml air
200 gram gula
200 ml fresh milk
150 gram roti sandwish
1 biji telur
3 jenis pewarna
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya :

1) Di dalam mangkuk masukkan telur dan fresh milk, kacau rata.
2) Masukkan roti yang di koyak-koyakkan, gaul rata.
3) Apabila roti kembang, blender hingga halus.
4) Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan.
5) Masak agar, agar dengan airsehingga hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
6) Masukkan gula, apabila gula telah hancur masukkan bahan - bahan yang diblender tadi dan esen vanila. Kacau sekejap dengan api perlahan.
7) Bahagikan ke 3 bahagian dan masukkan warna setiap bahagian. Kacau rata.
8) Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
9) Sejukkan di dalam peti sebelum dipotong.


2) NASI KERABU


NASI

Bergantung pada individu nk masak bpe cawan/pot ....=)....Masak mcm nasi biasa..letak daun pandan n pewarna biru utk menampakkan lagi nasi kerabu anda...hehe...


SAMBAL TUMIS

Bahan:

5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
1 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar belacan ( pilih antara satu)
garam dan gula secukup rasa

Cara:

1. Blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
2. Panaskan minyak(kena banyak sikit), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak.


SAMBAL IKAN/KELAPA


Bahan:

1 ekor ikan kembung- saiz besar ( kita gantikan dgn ikan tenggiri)
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia



Cara:

1.Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa.
2.Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
3.Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
4.Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
5.Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
6.Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.


ULAM-ULAMAN

Bahan:

kubis,timun,taugeh,daun kesum dan kacang panjang


Cara:

Hiris halus semua sayur kecuali taugeh dan gaul rata.


SOLOK LADA - resipi dr Kak Jie Jie

Bahan-bahannya:

20 biji lada hijau kelantan/cili hijau/cili merah
4 ekor ikan kembung~dibakar dan diambil isinya- kita guna isi ikan tenggiri
2 biji kelapa ~ 1 biji kelapa untuk inti solok, 1 biji untuk santan pekat( 2 cawan )- kita gunakan kelapa kering je dan bubuh sedikit air panas dan santan dlm tin.
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula

Cara membuatnya

1. Cili hijau dibelah tengah dan dibuang bijinya ( hati2 supaya tidak terkopek di pangkal dan di hujung cili)
2. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
3. Kemudian dalam lesung yang sama, tumbuk isi ikan, kelapa, garam dan gula sehingga sebati semua bahan~ sudah jadi inti solok
4. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis.
5. susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas (jangan kasi tumbang. Kalau tumbang isinya akan hancur).
5. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan. Pastikan tidak mengenai isi solok tersebut.
6. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana.
7. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat dan dihidangkan.


Nota mata palsu:
1) ~agar-agar roti sedap =)...bole la =)...klo change to laici pun sOdap =)...

2) ~nasi kerabu, erm...mgkin bole d tingkatkan lagi..d page2 laen, mostly kate sedap...tpi, bgi int...p bli kt kedai lagi masyuk oOOoo...hehe...

3) ~nasi kerabu tu klO tmbah daging salai, ikan goreng, telur masin, ayam goreng..pergh, best nya...heeee =)

4) ~perghhhh....syurga makanan =)...heaven kO =)...best2! =)...

2 comments:

Along Tapa said...

lama tak makan lengkong....buat kan boleh??hehe

Blog nostalgia budak Muor - Cerita rumah baru lagi

intaneqashut said...

haha...bOleh, meh dtg johor ni...ak buatkan...tinggal kan umah bru ko tu skejap ;p